Промениха правилата на Черешката на...

Култовото кулинарно риалити „Черешката на тортата“ ще...

Жената на Джъстин Бийбър показа...

Жената на Джъстин Бийбър показа бременно коремче: Фото...

Фандъкова: Страх ме е само от мъжа ми

отпечатай новината

03.08.2011 13:44 | Видян 7136 пъти | Гласували 1

Фандъкова: Страх ме е само от мъжа ми

Госпожо Фандъкова, в интервю през седмицата обявихте, че официално ще бъдете кандидат-кмет в края на август. Защо толкова дълго отклонявахте този въпрос?

Защото съм идсциплиниран човек. Спазвам процедурите, които важат за всички. В ГЕРБ, каквото и да си мислят различни хора, имаме ясно изработена формула за издигане на кандидати. Това не става отгоре – надолу, както вероятно си представят страничните наблюдатели. След много събрания, вече съм номинирана от организациите на партията в София. Сега остава да получа официалното одобрение на Изпълнителната комисия на партията. Аз не разглеждам този ден Х, който журналистите очакват с такова нетърпение като някаква специална дата. Не кокетирам, когато казвам, че за мене ангажиментът като кмет не е пост или позиция, той е работа. И ще я продължавам дори през лятото. Зная, че проблемите на нашия град са изключително много и разнопосочни и съм благодарна на хората в моя екип, че дават всичко от себе си в своите ресори и издържат на моето темпо.

Ще се борите на изборите за нов мандат само с мъже. Не Ви ли е малко страх?

Ако ме беше страх, нямаше да работя с толкова мъже. Ако позволите да се пошегувам – страх може да ме е само от един мъж – моя собствен.

Едва ли има какво толкова да се плашите, след като той ви зарадва с ново жилище в престижния квартал Манастирски ливади?

Факт. Градината, в която моя свекър отглеждаше прекрасни домати, един малък терен от 700 квадратни метра, беше отстъпен от съпруга ми и сестра му на строителна компания. Така се сбъдна мечтата ми да имам отделно жилище след толкова години семеен живот. 57 квадрата не са много, но ние с мъжа ми сме свикнали да не ламтим за много, да се задоволяваме с това, което имаме. Така че, ще бъда щастлива в моя двустаен апартамент. Даже ще бъда по-щастлива, отколкото в палат. Била съм на суперлуксозни места в чужбина и не се чувствам комфортно в такива условия. Такъв тип човек съм. Скромен. Моите и на мъжа ми усилия са насочени към дъщеря ми и нашия внук. Те са най-важни.  

За колко пари работите?

Отново директен въпрос. Дайте ми секунда да погледна фиша със заплатата, за да не ви подведа с томното число...Можете да си запишете: 1661 лева.

Не е никак много като се има предвид, че депутатите вземат по 5 хиляди лева на месец, а не се преработват. Направо се чудя защо им е на другите претенденти за кмет – все богати хора да излизат на избори. Как ще си поддържат престижните имоти? Вие сте лесна с Вашите 57 квадрата...

Отговарям само за себе си.

Изкарва ли съпругът Ви повече пари от Вас?

Като изключим лятото, може би сме по равно. Но няма спор кой е главата в семейството. Това е той и винаги е било така. Ще ви призная, че единствените ни спорове за пари са свързани с посещения в “Плеймобил” с внука. Тогава се отпускам и харча от кредитната карта, което предизвиква спорове.

Сигурно кредитната Ви карта е златна?

Не, съвсем обикновена е, с лимит, който се полага за дохода ми. Мисля, че лимитът е 4500 лева. Винаги съм стриктна с вноските, дори когато неволно, като всяка жена, се поотнеса с разходите. Гледам да не го правя, но се случва, макар и рядко. Понеже питахте за златна карта – не искам! Ще се притеснявам.

Преди да преминем към важните въпроси, нека да кажем две думи и за поредната Ви прическа, която дамите в града доста коментират...

Чудесен повод да кажа, че това е естествената ми коса. Къдрава като тази на майка ми. Реших по време на жегите да я оставя, каквато е. Пък, като дойде есента, ще започна отново да я изправям. Решила съм да посветя лятото на активна работа, така че нямам време за фризьори и прически.

Очевидно работата е Вашата страст. Коя е най-новата Ви идея?

Една прекрасна инициатива, която ще стартираме на 1 август и сме нарекли условно Трамвай – желание. Как стигнах до нея? По едно време Вашите колеги ме бяха взели на подбив заради признанието ми в едно интервю, че понякога се возя на трамвай. Реших да съчетая няколко символа. Очаквам софиянците, които ще останат в милионния град и по време на отпускарския месец, да ми пишат какви са техните желания, свързани с бъдещето на София. Помните ли пощенските кутии, които стоят в предната част на нашите трамваи – тези емблеми на София? Нека хората да пускат в “джобчетата” за писма на нашите трамваи Желание своите идеи и проекти. Ще ги чета лично. Имам уверението и съм благодарна на управителя на Столичния електротранспорт инж. Евгени Ганчев, който ще съдейства писмата да стигат до моя кабинет.

Каква реакция очаквате?

София е нашият дом, нашата обща отговорност. Надявам се, че и мечтите ни за нея са сходни. В писмата, които очаквам да получа чрез трамваите, със сигурност ще получа обратната връзка с кое се справям като кмет, а кое дразни хората и трябва бързо да бъде променено.

За тази цел няма ли социология?

Няма социологическо проучване, което може да даде по-точна представа от онова, което хората сами ще седнат и ще напишат, за да поискат от своя кмет. Решила съм, още сутринта на 1-ви август, първа да пусна своето писмо в пощенската кутия на трамвай номер 1, който минава покрай моя дом. Ще бъда признателна на всеки друг, който се присъедини към тази нестандартна идея за обществен референдум.

Като сме заговорили за електротранспорт, как успяхте да убедите Европейския съюз да осигури финансиране от нови 250 милиона евро – половин милиард лева, за удължаването на софиското метро?

Успяхме да убедим партньорите от Брюксел с много работа и успешно реализирани вече проекти. Това, което получаваме като подкрепа, ще ни осигури възможността да увеличим потока на пътници в метрото от сегашните 180 000 на 400 000 души. Това са 40% от целия поток придвижващи се хора в нашия град. Метрото ще свързва през 2014 година летището с центъра. От сърцето на града ще може да се стига в рамките на 10-15 минути до Обеля, Люлин, Младост, Дружба, Лозенец и Хладилника. И това не е всичко. Вече проектираме и трети метродиаметър. С него ще включим още 130 000 души в мрежата от бърз, екологичен, евтин и надежден транспорт. В момента се разглеждат вариантите за маршрут. Аз имам свой фаворит от тях...

Така ли, и кой?

Мисля, че го наричат 4а. Най-кратко казано трасето е от жк “Левски”, през центъра и “Георги Софийски” до жк “Овча купел”. Да не си помислите, че фаворизирам някой квартал. Обичам целия град! Просто ме интересува кой вариант е най-добър за възможно най-много хора. Признавам ви чисто човешки, че е истинско щастие този шанс реално да променяме града, да го модернизираме, да виждаме резултата от усилията ни. Чудесно е, когато работата се отблагодарява.

 

 

продължи >>

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !