Защо викингите са изпилявали зъбите си

В хода на историята хората са променяли телата си по...

В културата съм франзцузин, в живота...

Роже Вадим е френски режисьор от руски произход,...

Рашидов: България лежи върху злато

отпечатай новината

04.08.2011 17:00 | Видян 2560 пъти

Рашидов: България лежи върху злато

 „България лежи върху злато. Показах на шефа на Лувъра какво имаме и той вече е готов. Имаме древна и богата история, Тракия, Византия, Рим са били тук. Кой друг кмет се е заел да се дават толкова много европейски пари за култура? От това по-хубаво няма. Не сме взели от държавата нито една стотинка. София е попаднала на добър кмет”. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов, който заедно с кмета Йорданка Фандъкова присъства на представянето на нови археологически находки в античния комплекс „Сердика“. Той каза, че за него е по-важно България да се развива, а затова е била изработена и картата за културен туризъм.

Рашидов допълни, че ако всяка година има 3 завършени проекта, до края на мандата на сегашното управление ще има 12 завършени обекта. „Дано и следващите могат да се похвалят с 12 завършени проекта”, коментира той. Ако имаме открит музей наскоро, то е благодарение на това, че работим екипно. Прецедент в българското управление е държава и община да работят в един сериозен синхрон. Много е важно това, че можем да си показваме с пръст откритото. Останалото е абстрактното, което не носи пари, добави министърът на културата.

„Бях общински съветник, когато се строяха Халите и отдолу излезе централният вход на Сердика и Средец, който бе затрупан с чакъл от предишните кметове на София. Фандъкова е първият кмет, който се осмели да открие уникалния сам по себе си подземен град. Няма такова чудо като това. То е уникално място, макар да не си даваме сметка за това”, подчерта министър Рашидов.

По думите му, културният туризъм на България започва от Летище София или от граничния пункт Капъкуле, или от Ниш. „Първата минерална вода, първото левче, което е сложено, това са капиталите от културния туризъм. Първото кебапче или хотдог са пари, даващи възможност на хората да забогатяват. Затова говорим да заменим алкохолния туризъм с културен туризъм”, коментира той.

Рашидов подчерта, че София трябва да бъде столица на културата през 2019 г., но без база и подготовка, това няма да се случи. „Изградихме за първи път в историята на България Концепция за развитието на музейното дело”, добави министърът. По думите му, един ден хората ще осъзнаят какво са направили управляващите за тях.

Под ЦУМ археолозите са открили уникална римска мозайка с площ 30 кв. м от 4 век. На места тя е почти изцяло запазена. Мозайката е с емблема – централното пано напомня стилизирана розетка с венец, за който се предполага, че е лавров. На места фрагментите са запазили изцяло цветовете си.

Фандъкова е уверена, че с останалите археологически находки, метростанцията ще бъде най-красивата в Европа. Тя опроверга твърденията, че върху части от обекта е изливан бетон. Работниците се наблюдават от екип археолози, за да не навредят на откритията. Проектът на археологическия комплекс „Сердика“ се финансира с 16 млн.лв по ОПРР. Цялата археология ще бъде открита за хората, които ще пътуват с метрото. Продължават проучвания на обекта, където археолозите смятат, че са открили двореца на византийския император Константин.

източник:Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !