8% са пристрастените към пазаруване -...

8% са пристрастените към пазаруване - шопахолиците в...

Хр.Шопов продава къщата си след...

След жестокия скандал със съседката си актьорът Христо...

Айнщайн: Религията е детско суеверие

отпечатай новината

15.05.2008 16:13 | Видян 7659 пъти | Гласували 3

Айнщайн: Религията е детско суеверие

Алберт Айнщайн смята, че религията е “детско суеверие” и “примитивна легенда”, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки неизвестно до сега писмо на известния учен.

Историците отдавна спорят за това как откривателят на теорията за относителността е възприемал вярата в Бог. Като физик, който изучава законите на природата, Айнщайн не е бил религиозен, но пък сред най-известните му афоризми има множество, посветени на Бог.

“Той (Бог) не си играе на зарове” и “Бих искал да знам мислите на Бог, останалото са подробности” са сред мъдрите мисли на учения. Заради тях мнозина анализатори смятаха досега, че той е бил вярващ, въпреки че не го е афиширал.

Новооткритото писмо обаче прави на пух и прах всички подобни теории. То е писано на 3 януари 1954г., година преди смъртта на учения, и досега е пазено в частна колекция. Писмото е било адресирано до философа Ерик Гудкайнд.

“Думата Бог за мен е само израз и продукт на човешката слабост, а Библията е сборник от благородни, но примитивни легенди, които са доста детински”, пише ученият, учил в католическо училище. Той добавя, че престанал да вярва на всичко, което му кажат, щом навършил 12 години. Айнщайн критикува и евреите, въпреки че носи еврейска кръв и посещава курсове по юдеизъм.

“Европейският народ, към който принадлежа и към чийто манталитет имам голям афинитет, за мен няма по-различни качества от останалите хора”, пише ученият.

Писмото ще бъде продадено днес на търг на “Блумсбъри” в Лондон. Наддаването стартира от 8000 британски лири.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !