Цар Борис кара теснолинейката за...

Интересен факт е, че първият „шофьор“ на уникалната...

7-те най-велики римски императори в...

1. Октавиан Август Октавиан Август (Август...

Ген-мутант ни преобръща историята

отпечатай новината

09.09.2011 09:15 | Видян 1303 пъти

Ген-мутант ни преобръща историята

Оказа се, че дълги години българският народ е живял в дълбока тъмнина и заблуда относно произхода си. Мащабно генетично проучване на наши и италиански учени преобърна представите ни за корените на дедите ни. То нарежда българите под графата „особен тип“, което ще рече, че носим странни гени и наслагваният с десетилетията тюркски произход е пълна измислица.

„Българите са особен вид славяни“, заяви директорът на Института по микробиология към Българската академия на науките Ангел Гълъбов. Той даде малко повече светлина за проучването Характеризиране на антропо-генетичната идентичност на българския народ. „Изследвани са кръвни проби на 855 българи и българо-мохамедани и са сравнени с тези на други европейски популации“, обясни пък ръководителят на Катедрата по медицинска генетика към Медицинския университет - София професор Драга Тончева.
„Особен тип означава, че сме между славяни и средиземноморци“, обясни от своя страна академик Гълъбов. За славяните се знае, че са обитавали земите на Източна Европа от VII до X век.
„Българската популация е с индоевропейски произход, а не с тюркски, както се приемаше досега и това е удар върху подобни твърдения“, каза още той.

Твърденията на генетиците поставят българите доста близо до поляци те и хърватите. Според тях най-типичните славяни са руснаците.
„Проучването е публикувано в американски научни списания и вече се очакват коментарите на историците“, допълни още акад. Гълъбов.

Най-разпространената теория твърди, че българската народност се е формирала от сливането на трите племенни общности – траки, прабългари и славяни.
Само преди година пък учени от швейцарския Институт по генетика Игенеа в Цюрих се опитаха да докажат теорията си, че половината от гените на българите идват от траките. Според тях освен 49 на сто тракийска, във вените на българите течала по 15% славянска и елинска кръв, 11 на сто от гените ни идвали от античните македонци и 8% - от финикийците.

Индоевропейският произход на българите може да се докаже по сходствата в българската и персийската традиционни медицини, заяви  отново миналата година д-р Славян Стоилов, който взе участие в българската експедиция в Иран Българи – прародина.
Българите най-вероятно са част от персийското семейство на територията на днешен Иран, смята пък антропологът  Александър Илиев, който бе ръководител на експедицията.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !