Рекорден брой кандидати за участие в...

За петнадесета поредна година един от най-ярките и...

Мария Бакалова и Валери се опнаха на...

Холивудската ни гордост се прибра в родния Бургас и вече...

Българско дете от социален дом матира световната гросмайсторка Юдит Полгар в Брюксел

отпечатай новината

03.10.2011 15:00 | Видян 2297 пъти

Българско дете от социален дом матира световната гросмайсторка Юдит Полгар в Брюксел

Кирил Петров Горанов от дома за деца „Велика и Георги Ченчеви” – г. Севлиево, един от победителите в организирания в София, в края на лятото детски турнир по шах от фондация „Спорт без граници” с подкрепата на Слави Бинев, успя да пребори световната гросмайсторка Юдит Полгар.  Победата му предизвика бурни аплодисменти в Европейския парламент.
Всички деца – победители в конкурса, имаха удоволствието на изиграят „партия” шах със знаменития Гари Каспаров.

По време на събитието , щахматистът представи пред европейските депутати в Брюксел програма за въвеждане на шах в училищата. Програмата бе подкрепена от г-н Слави Бинев и Фондация „Спорт без граници” – организатори на събитието. Комисарят по образованието Андрула Василиу, както и българската представителка в Комисията г-жа  Кристалина Георгиева също се ангажираха да подкрепят представянето на програмата на Каспаров.

Събитието бе под патронажа на Президента на ЕП. Сред ВИП гостите, поканени от г-н Бинев и Фондация „Спорт без граници” бяха Президента на Европейската федерация по шах Силвио Данаилов, Ян Калеуард, бизнесмен и президент на Фондация Каспаров – Белгия, Пламен Моллов зам. Председател на Българската федерация по шах  и световноизвестната гросмайсторка Юдит Полгар.

Зам. председателя на комисията по развитие в ЕП и кандидат за президент на ЕП консерваторът Нирдж Дева изрази пред гостите и участниците в събитието своята подкрепа, поздрави Фондация „Спорт без граници” и г-н Бинев за организацията и предложи съвместно с другите присъстващи евродепутати ЕНП Марио Мауро и Милан Звер, либерала Хану Такула, Инес Вайдере, Ашли Фокс и още други любители на този спорт да сформират нова интергрупа към парламента за шах.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !