Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

Не раждайте по гръб

отпечатай новината

29.10.2011 09:00 | Видян 3315 пъти

Не раждайте по гръб

„По-лошо е само ако жената е надолу с главата”, казва Roberto Caldeyro-Barcia, бивш президент на Международната федерация на акушерите и гинеколозите (FIGO), номиниран три пъти за Нобелова награда.

"Когато жената е по гръб, тя трябва да напъва срещу гравитацията, вместо да я ползва за свой съюзник при раждането на бебето. Получава се нещо като това да се опитваме да запалим изгаснал автомобил, бутайки го нагоре по пътя.В тази поза също така се притискат главни кръвоносни съдове, стеснява се диаметъра на таза,
често жената се чувства неудобно във физически и в психологичен аспект.Всичко това може да забави раждането, причинявайки страдание на бебето. Оказва се, че има много по-благоприятни пози, които се практикуват в развитите държави – изправени, клекнали, странично легнали.При това позите могат да се променят в процеса на раждане според протичането му. За много от тях дори не е нужно специализирано оборудване", твърди известният акушер-гинеколог.

Ето защо сдружение „Естествено” започва нова кампания „Не на раждането по гръб! Имам право на избор!”.

Кампанията стартира днес с голямо събитие в Борисовата градина.

Тя е информативна и ще включва издаването и разпространението на брошури, публикуването на статии и различни проучвания.

"Главната ни цел е да запознаем бъдещите майки с негативите на раждането по гръб и с предимствата на различни други пози, както и да ги насърчим да потърсят съдействие от лекаря си да родят в поза, различна от наложилата се практика. Вярваме, че именно пациентите са тези, които трябва да настояват за промяна, за това да им бъде дадена възможност да раждат така, както се ражда в европейските болници.

Вече сме свидетели на такива промени, които постепенно се налагат в последните години – възможността за присъствието на таткото, както и на специален помощник – дула, опцията да се вземат под внимание някои желания на родилката, възможността да не се подписва информираното съгласие или части от него, предлагане на водно раждане, коментира Елена Кръстева, председател на сдружение "Естествено".

Гражданската структура обединява съмишленици, свързани от идеята за промяна на нагласите относно протичането на бременността, раждането и отглеждането на децата.
 
Източник: Bnews.bg
 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !