Сребърният медалист от Евровизия 2024...

Baby Lasagna, който завърши втори на конкурса в Малмьо,...

Отиде си майката на Веско Маринов

Тази нощ е починала майката на обичания български...

„Бенетон” помирява света с целувки, разгневява папата

отпечатай новината

17.11.2011 12:15 | Видян 2814 пъти

„Бенетон” помирява света с целувки, разгневява папата

Рекламна кампания на „Бенетон”, насочена против омразата между хората, постигна коренно различни цели. Снимките на кампанията показват как врагове се целуват – израелския и палестински лидери, папата и сунитски имам, ръководителите на Северна и Южна Корея, Барака Обама и Уго Чавес, Саркози и Меркел. Точно тези монтажи обаче разгневиха първо папата, а след това и други от фотосите.

Под натиска на Ватикана, компанията „енетон“ съобщи, че и изтегля от своята рекламна кампания фотомонтаж, показващ папа Бенедикт XVI да целува в устата сунитския имам на египетския университет Ал-Азхар, Ахмед ел Тайеб като израз на „борбата срещу омразата“.

Италианската компания, известна с провокативните си рекламни кампании, обаче запазва други подобни монтажи като например целувка между Меркел и Саркози.

От „Бенетон“ заявиха, че „незабавно изтеглят снимката“ и съжаляват, че използването й е наранило чувствата на вярващите. „Припомняме, че смисълът на тази кампания е да се борим с културата на омразата във всичките й проявления“, каза в комюнике говорител на компанията.

Ватиканът осъди „сериозната липса на уважение към папата и обидата за чувствата на вярващите“ и заплаши компанията, че ще предприеме съдебни действия. Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди отправи остър упрек за „недопустимото използване на манипулирана снимка на Светия отец в рамките на рекламна кампания с търговски цели“.

Фотомонтажът, който е част от новата рекламна кампания „United Colors of Benetton“, наречена „UNHATE“ („неомраза“), трябва да бъде представен от вицепрезидента на Бенетон Груп Алесандро Бенетон в Париж. Но той вече се разпространява в интернет и за кратко беше показан върху гигантски плакат близо до замъка Сант Анджело в Рим.
Лука Боргомео, президент на Асоциацията на италианските зрители католици, поиска незабавното изтегляне на рекламата. Друга шокираща снимка беше показана пред катедралата в Милано. На нея американският президент Барак Обама целува китайския си колега Ху Цзинтао.

„Бенетон”и неговият фотограф Оливиеро Тоскани станаха известни с провокативните си фотомонтажи през 90-те години на миналия век, като например на съблазнителна млада монахиня, облечена изцяло в бяло, която целува млад свещеник с черно расо.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !