Президентът на море: Фото на деня

Президентът Радев е в Бургас и не пропусна "да се топне"...

Съдят треньорка по баскетбол, правила...

Бивша гимназиална треньорка по баскетбол от щата Ню Йорк...

Соченият за убиец на Яна Кръстева остава в ареста

отпечатай новината

18.11.2011 14:00 | Видян 2044 пъти

Соченият за убиец на Яна Кръстева остава в ареста

Софийският градски съд остави в ареста сочения за убиец на 28-годишната Яна Кръстева. Въпреки протестите на адвокатите на Пламен Трифонов, че разследването се води тенденциозно, съдия Иван Стойчев прецени, че делото е на ранен етап и събраните доказателства са достатъчни обвиняемият да остане в ареста. Магистратът обаче предупреди, че доказателствата по делото не са достатъчно за обвинителен акт. Подобни констатации бяха правени и от предишни съдебни състави, разглеждали мярката за неотклонение на Трифонов.

Яна Кръстева бе убита в нощта на 8 юли, а тялото й бе открито няколко дена по-късно в храсти в Борисовата градина. Първоначално вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че има двама заподозрени за убийството на момичето – Пламен Трифонов и Николай Русинов – Чеци. Русинов беше обявен за международно издирване, след което се предаде. След “събеседване” в полицията Чеци бе пуснат, без да му бъдат повдигнати обвинения. Той призна пред органите на реда само, че е правил секс с Яна, но на сутринта я е оставил жива в храстите.

Съдът прие доводите на прокуратурата, че Пламен Трифонов няма постоянен адрес, затова няма как да го пусне под домашен арест. Защитниците на Трифонов, заявиха че досъдебното производство е водено тенденциозно, а доказателствата са събрани съвсем хаотично в четирите тома по делото. Според адвокатите свидетелката Таня Иванова дава противоречиви показания. Жената твърди, че е виждала Трифонов да ходи в Борисовата градина. Тя свидетелствала, че в парка се разхожда съмнителен тип, който прилича на “доберман, който всеки момент може да скочи”. Адвокатите коментираха, че е необходимо да бъде направена психиатрична експертиза на свидетелката. Освен това показанията й пред следователите и пред съда се различавали. Защитниците на Трифонов посочиха също, че Иванова е искала да се откаже от показанията си, но е била разубедена да го направи.

На заседанието стана ясно също, че на 18 юли от Пламен са били иззети косми от различни части на тялото. Те обаче са поставени в един плик, а не в отделни. Пликът не бил запечатан и номериран по реда на НПК. Експертизата на космите показва, че те са сходни с тези на Трифонов, но не може категорично да се докаже, че са негови. Допълнителна експертиза на космите е изпратена в Австрия, но тя няма да може да даде категоричен отговор чии са те, твърдят адвокатите. Изследването струвало 15 хил. евро.

Освен това на местопрестъплението са намерени и следи от Николай Русинов – Чеци. На мястото, където е намерен трупът на Яна разследващите откриват и салфетки със спермата на Русинов, както и телефон със следи от кръв и отпечатъците на свидетеля. На заседанието стана ясно, че са намерени и “тъпи предмети”, с които Кръстева е била удряна преди смъртта си. По тях също имало отпечатъци на Русинов.

Адвокатите заявиха, че според съдебно-медицинската експертиза смъртта на Яна настъпва между 2 и 3 ч. през нощта. Според разпечатките на телефона на Русинов, около 5 ч. сутринта той е ползвал мобилен интернет в района на Борисовата градина. Разпечатката от телефона на Трифонов пък показва, че по това време той не е бил в района на парка. Адвокатите изтъкнаха също, че Русинов се е предал едва след като полицаите задържат Трифонов. По тялото на Чеци пък имало белези, които обаче не са изследвани дали са свързани с опити на Яна да се отбранява.

Майката на Пламен – Емилия обясни, че е била подложена на натиск в полицията. „В полицията ми казаха, че съм отгледала убиец. Държаха се грубо с мен, искаха да ме затворят в някаква стая, за да говоря“, каза Емилия Иванова след заседанието днес. Адвокатите разказаха, че жената е била държана 14 ч. в психолаборатория на МВР. Там жената е била държана гладна и жадна и малко преди да подпише показанията си са й разрешили чаша вода и една вафла. Самата тя твърди, че не знае какво е подписала.

„Ходехме си по парковете и се прибрахме, когато е станало убийството на това момиче, не сме били тази вечер в Борисовата градина. Ние не познаваме нито убитото момиче, нито свидетелката Иванова, не познаваме и Николай Русинов. Синът ми разчита единствено на правосъдието, той и аз знаем, че е невинен. Синът ми седи в ареста без вина виновен“, каза още Емилия Иванова.

„Не съм бил в Борисовата градина. Бях с майка през цялата вечер. Абсолютно съм невинен, бях подлаган на детектори“, заяви Пламен пред съда. Той обясни, че е получил обвинени само заради социалното си положение. На 24 ноември Пламен Трифонов ще обжалва решението пред апелативния съд.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !