И Харви Кайтел се завръща в Кан с...

FILM MODE постановява LAWS OF MAN със звезден актьорски...

Влади Зомбори спечели Като две капки...

Владимир Зомбори спечели 12 сезон на шоуто "Като две...

10 мечки бродят из Витоша

отпечатай новината

22.11.2011 11:00 | Видян 5731 пъти

10 мечки бродят из Витоша

Десетина мечки обитават Витоша, съобщи експерт по фауната в природния парк. Симеон Арангелов разказа, че те достигат до планината по добре запазен зелен коридор от Рило-Родопския масив. Преминавайки Плана и Верила, идват във Витоша, без да се пресича емиграционния им път.

Мечките на Витоша не са стръвници, те не са страшни, въпреки че като устройство на тялото и на храносмилателния тракт са хищници, твърди Арангелов. По думите на експерта те са всеядни, но като предпочитание са вегетарианци и търсят най-вече горски плодове. Когато се изплаши обаче, за да се защити, мечката може да стане много опасна, предупреждава експертът. Според него реакцията на хората е от основно значение за мирното съжителство. Арангелов дори определя срещата с мечка като късмет, защото ако зависело от тях, мечките нямало да ни дадат възможност да ги видим.

От Природен парк Витоша твърдят, че голяма част от инцидентите с мечки възникват поради неправилна реакция на хората. Когато животното е изненадано и не е успяло да избяга, то не напада веднага. То се изправя на задните си крака и започва да ръмжи, да оголва зъби,  разказа Арангелов. По думите му хората възприемат подобно поведение като нападение, което според него е изключително погрешно.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !