Цар Борис кара теснолинейката за...

Интересен факт е, че първият „шофьор“ на уникалната...

7-те най-велики римски императори в...

1. Октавиан Август Октавиан Август (Август...

Октоподът "Софарма" смуче онкоболните

отпечатай новината

28.11.2011 16:15 | Видян 2378 пъти

Октоподът

През март тази година дружеството е подписало споразумение с ведомството, че ще бъде ексклузивен дистрибутор на 35 вида лекарства за онкоболни, които до този момент не са били внасяни у нас. С контракта, се нарушават драстично антимонополните правила у нас, коментираха юристи.

Пипала

Ексклузивната дистрибуция означава, че медикаментите ще се разпространяват и ще бъдат изкупувани на цени, диктувани от Донев, а благодарение на самата договорка той увеличава до монополно положение пазарния си дял във фармацевтичния бизнес.

Огромна част от тях са от поръчки за доставка на медикаменти, които друга от фирмите на Донев - дистрибуторът на лекарства на едро „Софарма трейдинг", е взела по договори, сключени с болниците и здравното министерство.

Къртица

Ключова роля за монопола, наложен от Донев, играе бившата му служителка и настоящ зам.министър на здравеопазването и член на надзорния съвет на здравната каса Гергана Павлова.

Именно Павлова, която от 2004 до 2008 г. е била мениджър продажби в „Софарма Трейдинг", е договорила контракта за лекарствата на онкоболните.

Броени дни преди сключването му пък пак тя прокара друга промяна, с която търговете за скъпоструващи медикаменти, голяма част от които са именно лекарствата за онкоболни, вече се правят не от здравното министерство, а от болниците.

Обяснението за изменението бе, че по този начин ще се доставят много по-бързо и ще се избегнат дългите процедури. Сега всички 23 лечебни заведения, в които се лекуват онкоболни у нас, правят търгове за минимални количества лекарства, което оскъпява доставката и натоварва здравната каса.

Рекет

Фирмата заплашва ръководствата на болниците, че ще им запорира сметките заради натрупани дългове, ако не купуват именно нейните медикаменти, разкриват потърпевши шефове на лечебни заведения.

Така те били принуждавани да манипулират търговете, като записват непосилни за по-малките търговци изисквания.

Сред условията, които най-често слагали, било кандидатите да могат да доставят дадено лекарство за максимум час при спешни случаи. Единствено компанията на Донев има такава експедитивна логистика.

Поръчки

Благодарение на хватките на Донев за последните 5 години „Софарма трейдинг" е прилапала почти 400 млн. лева само от търгове за лекарства, показва справка в Агенцията за обществените поръчки.

За времето в цифрата не са включени парите, които той получава за дистрибуцията на генерични лекарства у нас. Не е тайна, че той прикачва към своите оферти лекарства на чужди компании, за което получава и съответния бонус.

Внимателният прочит на данните в агенцията сочи, че апогеят на „Софарма трейдинг" като обичайния победител в търговете за лекарства е по времето на тройната коалиция, и по специално през 2008 г. Тогава на компанията са възложени поръчки за фрапиращите 97 млн. лева.
 
Това прави една четвърт от цялата сума, получена от фирмата на Донев за търговвия с лекарства от 2006 година насам. Още по-фрапиращ е фактът, че само с една от поръчките, дадени през 2008 г., здравното министерство, начело на което тогава беше настоящият соцдепутат Евгений Желев, е уредило компанията с десетина подпоръчки за по 1-2 млн. лева.

Заради кризата, през следващите две години - 2009 и 2010 г., парите, прибрани от „Софарма трейдинг" по линия на обществените поръчки започват да намаляват. Въпреки това обаче те остават в размер, на който би завидяла всяка голяма фирма у нас.

От 2009 г. до средата на 2011 г. те възлизат общо на 200 млн. лв. Последните три поръчки, публикувани в сайта на АОП, са свързани точно с онкодиспансери - в Бургас, София и Стара Загора.

В Бургас и София контрактите са за съответно 96 360 лева и 77 000 лева, като договорите са сключени при пряко договаряне. В Стара Загора пък „Софарма трейдинг" е спечелила конкурс за 642 000 лева.

В. Телеграф

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !