Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

Софарма падна точно с 33 милиона за месец

отпечатай новината

19.12.2011 09:00 | Видян 2089 пъти | Гласували 1

Софарма падна точно с 33 милиона за месец

Какво са цените на акциите? Доверие в компаниите, наричани още публични дружества. Оказва се, че само за месец – от 14 ноември до 16 декември 2011 г. курсът на акциите на Софарма се е сринал точно с невероятните 30 милиона лева!

Стопяването на пазарната капитализация според безпристрастната статистика на експертите от infostock.bg e от 432 960 000 лева на 14 ноември до 399 960 000 лева при затварянето на борсата в петък и респективно – при откриването й тази сутрин.
Това означава, че ако най-богатият българин в класацията на Супер 19’ Огнян Донев наистина контролира 60% от акциите, както писа Блумбърг, неговият дял се е обезценил точно с 21 милиона лева. Което си е колосална сума в тези тежки времена.

Измерен в проценти, курсът на акциите е главоломно надолу с 22,09%, като само за ден в петък обезценката е с 1,30% или над 4 милиона лева. Това означава, че на всеки лев доверие, вложен от инвеститор в Софарма на Донев, е изгубил 22 стотинки, а всеки 1000 лева – 220 лв. Не ни се мисли как ли реагират на тези данни американско-кайманските фондове Грамърси, които държат ценни книжа за милиони в така наречения от пресата здравен октопод.

След миналата публикация на 19’ по курса на акциите на Софарма и Донев от 9 декември, същия ден се забеляза ударно изкупуване на ценни книжа.  Версиите на борсовите играчи бяха две: или някой се опитва да вземе на ниска цена проценти, понеже е смятал, че няма как да стане по-зле, или пък самите държатели на акции се опитват да демонстрират интерес към тях, за да започне да се вдига котировката и да се промени безжалостно негативният тренд.

След надуването на мускули и перки обаче пазарът върна нещата по истинските им места и краткотрайната положителна промяна бе последвана от още по-тежък спад миналата седмица.
Нашата прогноза за тежка криза се оказа твърде мека – нещата са доста по-неприятни, както личи от показателите на здравния октопод.

“Ако работата продължава да се развива толкова безнадеждно, Огнян Донев е поставен пред две възможности: или да се откаже от Софарма, или да се откаже от медийния бизнес”, коментира пред 19’ преуспяваща бизнесдама.

Може би точно стъпка в тази посока е излизането на най-богатия българин от издателския борд на собствените му вестници?   

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !