бТВ и Нова спират да снимат сериали,...

Двете най-големи частни телевизии у нас – бТВ и Нова, са...

Отиде си малко известен режисьор,...

Режисьорът и продуцент Роджър Корман, известен с...

Десетки еколози протестираха в София

отпечатай новината

11.01.2012 16:45 | Видян 1007 пъти

Десетки еколози протестираха в София

Еколози, туристи, скиори и сноубордисти се включиха в протеста в защита на Природен парк„Витоша" и на българските гори, който се провежда в момента пред сградата на Народното събрание в София.

Протестът се организира от еколозите от неправителствената организация „За да остане природа в България", като те изразяват недоволство срещу готвените промени в Закона за горите, които според природозащитниците ще унищожат горите не само на Витоша, но и в цялата страна.

Протестът започна в 11.30 часа и продължи до 13.00 часа. Целта му според Константин Иванов от Световния фонд за дивата природа е да се покажат на депутатите рисковете от готвените промени.

Десетките протестиращи по традиция изразяват недоволството си по колоритен начин с карикатури, плакати и музика. Някои от протестиращите дори дойдоха със специални екипи за зимни спортове, ски и сноуборди. Сред протестиращите има и деца, като най-малкият демонстрант е момиченце на осем месеца.

Според Андрей Ковачев от партия „Зелените" готвените промени в закона за горите „позволяват застрояване със ски писти и съоръжения за жълти стотинки на държавните гори".

„Застрояване, което ще позволи на олигарси и офшорни фирми за жълти стотинки, без да си платят сумите, които другите, които застрояват, биха платили да си строят тези съоръжения, както и застрояване на частни ски писти и ски съоръжения на природните паркове.

Все подаръци, които бяха направени точно по Нова година", коментира Ковачев. Той допълни, че еколозите очакват „държавата да се опомни". „Очакваме държавата да се опомни и отново вместо да ни превръща във Витошаскиландия, да станем отново държавата България", каза той.

Този следобед се очаква да се проведе среща по въпроса между представители на природозащитниците и земеделския министър Мирослав Найденов по промените в Закона за горите. На въпрос към Ковачев какво очаква от срещата с Найденов, той каза, че всичко зависи от земеделския министър.

Снимка: бта

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !