Жената на Домусчиев с Хилари, обръща...

Жената на Домусчиев с Хилари, обръща се "на ти" към нея:...

Българският филм Петя на моята Петя с...

Един от най-популярните български игрални филми за...

Избираме птица за символ на София

отпечатай новината

30.01.2012 09:45 | Видян 1991 пъти

Избираме птица за символ на София

Онлайн конкурс за избор на птица - символ на София, започна от вчера, съобщиха организаторите от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).
Специално разработеният за целта сайт http://www.bspb.org/birdsymbol представя 12-те най-често срещани и най-познати пернати обитатели на столицата - алпийски бързолет, градска лястовица, гугутка, голям пъстър кълвач, керкенез, кукумявка, кос, голям синигер, славей, горска зидарка, домашно врабче и сойка.

Всеки вид е представен със снимка, интересни факти и характерните звуци, които птицата издава. Посетителят на сайта може да гласува за избрания от него вид, както и да проследи развитието на класацията. Гласуването е до 15 март. Резултатите ще бъдат обявени на 22 март - началото на пролетта.
Победителят ще бъде популяризиран с инсталация в Южния парк - резултат от конкурс между училищата по изкуства. В парка ще бъде трасирана и специална пътека за наблюдение на птици с информационни табла за видовете, които могат да бъдат видени.

Конкурсът за птица - символ на София е част от проекта на БДЗП Вижте за първи път: Летящото богатство на България, подкрепен от фондацията Америка за България. Целта на проекта е да популяризира страната ни като дестинация за природосъобразен туризъм и важен орнитологичен център, обясняват организаторите. Според тях е необходимо да се акцентира върху възможностите за наблюдение на птици в националната политика при представяне на туристическите възможности на страната ни. Те се надяват също, че ще се повиши интересът на хората към птиците и желанието за опазване на техните местообитания.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !