Наивност, уродливост и прикритост с...

Най-големият дефект на реорганизацията на движението...

Общински кмет бие гражданин...

Общински кмет е пребил гражданин във владения от него...

Нови разкрития за беззаконие на Витоша

отпечатай новината

03.02.2012 10:00 | Видян 1781 пъти

Нови разкрития за беззаконие на Витоша

Специално писмо до първенците в държавата за нарушения на закона при експлоатацията на Витоша пусна екологичното сдружение Природата за хората. Сред неговите получатели се оказа и първата зелена медия на България - econews.bg. Екоактивистите заявяват, че стопански субекти осъществяват туристически услуги на територията на Природен парк Витоша в нарушение на действащото законодателство. Терените, които се използват за ски и сноуборд обучение и се практикуват зимни спортове нямат статут на категоризирани писти.

Според сдружението обаче, по-големият проблем е, че по този начин се поставя в опасност живота и здравето на децата и всички останали ползватели на тази услуга, поради липсата на категоризация, която е гаранция за безопасност на ски-пистите.

Съгласно Закона за туризма, дейността на ски-училищата е допълнителна туристическа услуга, която не може да се предлага на некатегоризирани писти, каквито са тези в Природния парк Витоша.
Категория на ски-писта се определя на база съответствие с минималните задължителни изисквания за обезопасеност, информационна обезпеченост, сложност на ски-пистата и достъп до планинския участък и предоставяни туристически услуги. Съгласно чл.3 от Наредбата за категоризиране на ски пистите, определянето на категорията на ски пистите се извършва от министъра на икономиката, енергетиката и туризма.

От сдружението Природата за хората заявяват, че предоставянето на туристическата услуга – ски и сноуборд обучение на територията на Витоша е не само незаконосъобразно, но и опасно за живота и здравето на деца и възрастни, ползватели на тази услуга.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !