Инфлуенсър и модел разкри страхотни...

Инфлуенсърът и модел Кристи Рен не спира с горещите...

Божков излиза на свобода срещу 130...

Бизнесменът Васил Божков излиза на свобода срещу 130...

Отидe си пловдивският актьор Петър Петров

отпечатай новината

24.02.2012 14:30 | Видян 4962 пъти

Отидe си пловдивският актьор Петър Петров

На 77 годишна възраст почина пловдивският актьор Петър Атанасов Петров. Завършва Български език и литература в Софийския университет и Актьорско майсторство във ВИТИЗ. 

Известен е като майстор на художественото слово, творил активно от  60-те до 80-те години на 20-ти век.  Той се отличава  с изключително богатия си и внушаващ глас.

Красотата на тембъра на гласа му и дълбоката интерпретация на текста са причина да бъде предпочитан от Радио Пловдив за представяне на нови творби от български поети и писатели.

Редовните му участия в дългогодишното предаване „Алманах Марица” на редактора в радиото и поет Киркор Папазян са впечатляващи. Петър Петров постоянно участва с поетични рецитали,  камерни литературно – театрални постановки и като водещ  на най-различни културни събития в интелектуално – духовния живот .

Във връзка с тази си дейност той  пътува често из страната. Има огромен репертоар от стихове и прозаични текстове – от класиката до съвременните имена в литературата.
 
Помни се камерната театрална творба „Писмата на Яворов” , в чиято  режисура се включва Любен Гройс. Тя е представяна в Пловдив, София, Чирпан и другаде.

Петър Петров изпълнява ролята на Яворов. Участват актрисите Ани Петрова и Весело Колева. Един от много известните съставени и изпълнявани от него рецитали е „Записки по българските въстания” по текстовете на Захари Стоянов.

Петър Петров е проникновен интерпретатор на Ботев, Вазов, Яворов, Дебелянов, Смирненски, Вапцаров, Пеньо Пенев, Дамян Дамянов и десетки други поети, и не само български.

От 1965 до 1991 г. той работи в Драматичен театър Пловдив.  Запомнящи са негови участия в редица емблематични постановки като "Мъжът си е мъж" от Бертолд Брехт  /реж. Николай Колев / , "Баня" от Вл. Маяковски /реж. Иван Добчев/ , "Легенда за майката" от Кръстю Дренски /реж. Георги Василев/, ролите на Хаджи Атанасия от "Чичовци" по Иван Вазов /реж. Иван Добчев/ , Чакъра , бащата на "Ирина" по романа 'Тютюн"/реж. Николай Ламбрев/, Ординарецът в "Баща" от Стриндберг /реж. Румен Чакъров/. Играе и в постановките на Любен Гройс.

Има участия в български и чуждестранни филми. Получава награда за актьорско майсторство и орден "Кирил и Методий". Характерни за него са добротата, човеколюбието, общителността, чистата, почти детска непосредственост, умението да иронизира, без да уязвява.

Поклонението ще се състои на 25 февруари (събота) от 12.00 часа в Обреден дом на Централни гробища - Пловдив, след което следва църковна служба и погребение в поле N 60.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !