Ето коя е най-скъпата любовница в...

Според чуждестранни медии украинският модел Яна Орфева е...

Диетолог разкри кои храни от магазина...

Онкологичен диетолог разкри двете покупки в...

Тиквички за здраве и свежест през пролетта

отпечатай новината

20.03.2012 13:30 | Видян 1449 пъти

Тиквички за здраве и свежест през пролетта

Подобно на близките си роднини краставиците, тиквичките имат изключително малко калории, което се дължи най-вече на високото водно съдържание.

Освен това те са и много добър източник на фолиева киселина, калий и провитамин А. Все още разпространеният нашенски навик кората им да се остъргва, намалява драстично количеството на полезни растителни фибри в тях. А понижаването на вкусовите им качества от тази манипулация е неоспорим факт.

При избора на тиквички важат същите правила като за останалите зеленчуци. Наранената обвивка, неестественото оцветяване и неприятната миризма свидетелстват за проблеми при транспорта или съхранението на зеленчуците.

Тиквичките за разлика от обикновената тиква не са трайни при домашно съхранение и повече от 4-5 дни в долното отделение на хладилника им се отразяват крайно неблагоприятно.

Скромни като външен вид и химически състав, но пък с неподражаем вкус, тиквичките определено заслужават да получат шанс за разнообразна кулинарна изява.

Екзотични тиквички

Необходими продукти:

4 тиквички; 200 г свинска кайма; 100 г обелени скариди; 2 стръка зелен лук, нарязани на ситно; 1 скилидка чесън, пресована; 2 с.л. кокосова сметана; 1 ч.л. настърган джинджифил; сол на вкус; черен пипер на вкус;

Начин на приготвяне: Тиквичките се нарязват на парчета с дължина 4 см и се издълбават внимателно с лъжичка.

Скаридите се нарязват на парчета и се омесват с каймата, лука, чесъна, джинджифила, сметаната, сол и пипер на вкус.

Тиквичките се напълват със сместа и се слагат да се изпекат в загрята фурна на 200°С за 15 мин. Сервират се с прясна салата.

Кюфтенца от тиквички с ориз и моцарела

Необходими продукти:

1 ч.ч. ориз с обли зърна; 400 г тиквички; 3 стръка пресен лук, нарязани на ситно; 1 яйце; 1 с.л. босилек, нарязан на ситно; 1 с.л. настъргана лимонова кора; 1 топка моцарела; сол на вкус; За паниране: 6 с.л. фино смлени орехови ядки; 1 с.л. брашно; 2 яйца; 120 г галета; 2 с.л. овесени ядки; олио за пържене;

Начин на приготвяне:

Оризът се слага да се свари с 2 ч.ч. вода на слаб огън. Щом поеме цялата течност, се отстранява от огъня и се оставя плътно затворен с капак за още 10 мин. Тиквичките се настъргват и се изстискват много добре от водата. Смесват се с ориза, лука, босилека, лимоновата кора и яйцето. Подправя се на вкус със сол и пипер.

Сиренето се нарязва на 18 малки кубчета. От сместа се оформят кюфтета, в които се слага по едно парче сирене. Кюфтетата се овалват в смлените орехи, разбъркани с брашното, потапят се в разбитите яйца и в галетата, разбъркана с овесените ядки.

Слагат се в камерата на хладилника за 20 мин. и се пържат в 1 см сгорещено олио, докато се зачервят. Гарнират се с кисело мляко с босилек и чесън.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !