Канската Мерил Стрийп: Фото на деня

Канската Мерил Стрийп: Фото на деня

Наследникът на Карл Лагерфелд с...

Риалити звездата Силвия Юрукова се похвали в социалните...

11 факта за водата и връзката й със здравето

отпечатай новината

24.03.2012 09:04 | Видян 1386 пъти

11 факта за водата и връзката й със здравето


Всеизвестен е фактът, че човешкото тяло е изградено от 55% до 78% вода. Всички тъкани и органи съдържат главно вода. В мускулите, например, съдържанието й е 75%, в мозъка – 90%, в костната тъкан -22%, а в кръвта 83%.
Поради тази причина консумацията на вода има изключително благоприятно действия върху психическото и физическото състояние на организма, пишат от puls.bg. Ето и как може да помогне.

1. За отслабване

Консумацията на вода помага за намаляването на излишните килограми. Тя ускорява процеса на разграждането на мазнините и редуцира възможността за тяхното натрупване. Честото пиене на вода намалява усещането за глад и потиска апетита. Тя не съдържа никакви калории.

2. При главоболие

Водата е естествено "лекарство" срещу главоболие. Една от честите причини за появата му е именно дехидратацията. Мозъкът е изграден от 90% вода, когато съдържанието й намалее се получава неприятно главоболие, като по този начин мозъкът предупреждава за нуждата от вода.

3. За хубав и младежки вид

Правилната и добра хидратация на кожата е в основата за поддържането на младежкия й и сияен вид. Водата овлажнява, омекотява и повишава еластичността на кожата, като същевременно с това подхранва тъкани и клетките й.

4. За по-добрата концентрация

Консумацията на вода „подхранва“ мозъка, като по този начин засилва концентрацията, паметта и намалява умората по време на работа. Специалисти съветват винаги да се разполага с шише с вода на бюрото. Важно е то да е пред очите, тъй като улисани в работа си, често забравяме за тази нужда на организма.

5. За по-добри резултати при спорт

Водата регулира телесната температура на организма. Консумацията й засилва издръжливостта, тонизира и подхранва мускулите.
 
6. Подобрява храносмилането

Редовната консумация на вода повишава работата на метаболитните процеси, което от своя страна подобрява функцията на храносмилателната система. Изключително полезна е при запек и други стомашни проблеми.

7. За по-здрави кости

Правилната хидратация на организма предпазва костите от чупливост, а мускулните влакна от скъсвания или разтягания. Консумацията на вода редуцира риска от навяхвания и други наранявания по време на физическа активност или ежедневни дейности.

8. Засилва имунната система

Приемът на големи количества вода засилва имунната защита на организма, предпазва от грип и простудни заболявания, проблеми с бъбреците или инфекции на пикочните пътища. Една чаша вода с лимон е отлично средство за намаляване риска от респираторни заболявания, чревни проблеми, ревматизъм, артрит и пр.

9. Облекчава умората

Водата помага на тялото да се изчисти от вредните токсини и отпадъчни продукти от обмяната на веществата. Дехидратацията може да навреди на работата на сърцето и да наруши снабдяването на клетките с кислород. Това може да забави и наруши тяхната функция, което ние усещаме с появата на умора.

Колкото по-добре е хидратиран организмът, толкова тялото е по-енергитизирано и функционира по-добре.

10. За добро настроение

Дори само една чаша вода може да е достатъчна, за да подобри и повдигне настроението. Единственото условие е да се постигне наслада от всяка глътка. Мислете само за пречистващата сила на водата, отпуснете се, представете си, че се намирате на спокойно и тихо място, освободете се от напрежението и натрупания стрес, релаксирайте.

11. Намалява риска от рак

Някои изследвания сочат, че консумацията на вода може да намали риска от рак на храносмилателната система и пикочния мехур. Водата разрежда концентрацията на агентите, причиняващи туморните образувания в урината и скъсява времето на контакта им с лигавицата на пикочния мехур и стомаха.
 
източник: dir.bg
 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !