Настимир зад фикуса: Фото на деня

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Райна съблазнява от Ямайка

Фолкпевицата Райна отново пътешества по света. Този път...

Джеймс Камерън: Аватар е екофилм

отпечатай новината

11.04.2012 14:00 | Видян 1880 пъти

Джеймс Камерън: Аватар е екофилм

"Винаги съм мечтаел да се занимавам с наука - особено с океанография или ботаника, но в училище бях много слаб по темата и всички преподаватели ме насочиха към хуманитарна професия. По онова време, говоря за 60-те години, науката беше издигната в култ. Човекът стъпи на Луната. Тогава вярвахме на учените. Всичко, което искахме - те ни го даваха.

Пожелавахме си цветни телевизори - измисляха ги. Презадоволиха ни и ние престанахме да се вслушваме в техните позиции. В момента те говорят много за необратими климатични промени, за плячкосването на природата в името на вечната ни жажда за енергия. Ние не искаме да им вярваме. Затова похарчих 7 милиона долара за съоръжение, с което да се потопя в най-дълбоката точка на океана и финансирах изследвания, които никой не ще да подпомогне. Така подкрепям науката. Не е само, за да сбъдна детската си мечта.

Аз дълбоко уважавам природата. И гледам, по един ненатрапчив начин, да пропагандирам това с моите филми. Моят Аватар например е един екологичен филм. Ала, ако беше представен така, а не в холивудската си примамлива опаковка, кой би отишъл да го гледа?! Основното послание, което съм се опитал да внуша чрез него е колко е важна връзката на хората с природата и уважението ни към нея", разказа пред Първи канал на руската телевизия Джеймс Камерън. След маратона от премиери на триизмерната версия на култовия си филм Титаник, той отново ще лети за Гуам, за да се потопи в Марианската падина и да изследва световния океан от най-ниската му точка.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !