Наивност, уродливост и прикритост с...

Най-големият дефект на реорганизацията на движението...

Общински кмет бие гражданин...

Общински кмет е пребил гражданин във владения от него...

ЗА ВИТОША

отпечатай новината

19.06.2012 10:09 | Видян 1341 пъти | Гласували 1

ЗА ВИТОША

Аз съм роден в София, съвсем в полите на Витоша, и от ДЕТЕ съм свързан с този град и с тази планина. Когато моето поколение беше в най-ранна възраст, баби и дядовци или майки и татковци всеки уикенд ни качваха на планината – за разходка или за спорт.

Знаехме всяка пътека и всяка морена наизуст. През последните две десетилетия това нещо се промени. Причината е, че години наред тотално безхаберие беше налегнало всички по отношение на Витоша. Представящите се за големи еколюбители бивши шефове на народния парк, които правилно бяха уволнени, допуснаха да бъдат унищожени поради човешка немарливост хектари гори, които измряха поради липса на грижи и оставяне на произвола на съдбата.

Днес същите хора, един приятелски кръг, позволил плячкосването на златни късчета от българската природа, много се е развълнувал за същата тази Витоша. Е, докато беше в ръцете ви, покрай близостта с Първанов и Марин, къде спахте, че чак сега ви хрумна да се правите на спасители, питам аз. Или имиджът на новоизгряващи политически звезди и лакомията на олигарси покрай тях е по-скъпа на сърцата на приятелския кръг Капитал от добруването на цял град. Сигурно, защото на тях им е много по-мил бедният Разград. Оттам са родом.

Да си говорим честно – първо никой не би позволил, най-малко скиори като президента и премиера, да се строи безогледно на софийската планина. Никой, не само по закон, но и по съвест, няма да разреши такова нещо. От друга страна пък, ако признаваме безработицата сред младите хора за проблем номер едно на държавата – защо пречим да бъдат открити хиляди нови работни места с цивилизованото и хуманно отваряне на Витоша.

Защо пречим на София да се превърне в магнит за хора от цяла Европа и да прави пари, стотици милиони от това. Което означава по-добри улици, по-богати болници, по-качествено образование за децата на милионния град. Тези хлапета, ако всичко се получи както трябва, отново ще могат да се разхождат и да спортуват на Витоша. Ако остане, каквато е днес, никой родител не би рискувал да ги пусне насред боклуците и мръсотията. Заради тези няколко работи си заслужава сериозно да се размисли, без страсти и гузна съвест, по темата Витоша. Ние също помагаме с разкритието кой олигарх разбунва духовете и използва чистите намерения на сърцатите редови бранители на природата.

Нека да си пожелаем по-добри новини до другия понеделник!

автор: Борис Ангелов

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !