Защо викингите са изпилявали зъбите си

В хода на историята хората са променяли телата си по...

В културата съм франзцузин, в живота...

Роже Вадим е френски режисьор от руски произход,...

Испания отнесе Италия

отпечатай новината

02.07.2012 10:15 | Видян 1278 пъти

Испания отнесе Италия

Море от фенове заля улиците на Испания след триумфа на „Ла Фурия” на Евро 2012. Испанците забравиха за дълбоката икономическа криза в страната и с националния флаг в ръце оставиха проблемите си на заден план.

Спортният успех на Испания даде нови надежди на страната, в която един на всечи четирима работници е без работа, а банковата система поиска заем от 100 млрд. евро. За момент испанците обаче не мислиха за икономиката си, а празнуваха и гледаха напред – към Световното първенство в Бразилия през 2014 година.

„Най-добрите сме, написахме историята. Сега искаме да спечелим и Световното в Бразилия. Почнахме да свикваме с това. Ето защо празненствата след последното Световно не бяха толкова големи”, заяви 33-годишният Иван Родригес.

Премиерът на Испания Мариано Рахой, който присъства на финала в Киев, заяви, че предпочита днес да бъде на големите празненства в Мадрид, вместо да решава „европейската каша”.

На финала на Евро 2012 Испания не даде никакъв шанс на Италия. „Ла Фурия“ разби „Скуадрата“ с 4:0 и запечата името си със златни букви в историята на футбола – първият отбор, спечелил три големи първенства. Испания започна да покорява върха с победата на финала на Евро 2008. След това спечели и Световното първенство в ЮАР. Сега наред бе Евро 2012.

На националния стадион в Киев „Ла Фурия“ отказа Италия още през първата част. Давид Силва и Жорди Алба отчаяха „адзурите“. В края на срещата резервата Фернандо Торес вкара за 3:0, а малко след това подаде на Хуан Мата за крайното 4:0.

Испанците поеха контрола върху срещата още от първия съдийски сигнал и откри резултата в 14-та минута. Фабрегас проби по дясното крило и центрира остро към вратарското поле. Давид Силва изскочи от втора позиция и с глава насочи топката под гредата – 1:0 за Испания.

“Скуадрата” опита да изравни. Момчетата на Чезаре Прандели натиснаха, но стигнаха до няколко ъглови удара, а коварен шут на Антонио Касано бе отразен от Икер Касияс. Така се стигна до 41-та минута, когато Шави изведе с фин пас Жорди Алба. Новото попълнение на Барселона запази хладнокръвие и с хубав удар с левачката направи задачата на Италия почти невъзможна.

На почивката Прандели пусна в игра Антонио Ди Натале за сметка на Антонио Касано. Именно голмайсторът на Удинезе имаше страхотна възможност да намали резултата в 51-та минута. Ди Натале получи хубав пас в наказателното поле и без забавяне би с левачкака. Икер Касияс обаче показа класа и доказа, че е един от най-добрите вратари в света.

Испанците отново дирижираха събитията на терена. Треньорът на тима Висенте Дел Боске пусна в игра взе атакуващи играчи – Педро Родригес, Хуан Мата и Фернандо Торес. Последните двата решиха всичко в срещата. В 84-та минута Торес изскочи сам срещу Джиджи Буфон и технично мушна топката в мрежата му. Четири минути по-късно Торес отново излезе сам срещу вратаря на Италия, но този път подаде на Мата. Крилото на Челси просто вкара топката в опразнената врата.

Така Испания узакони втората си поредна европейска титла. “Ла Фурия” доказа доминацията си в последните четири години, а в Полша и Украйна специално допусна само един гол. Още в първата си среща в турнира при равенството 1:1 с бъдещия си противник на финала Италия.

“Знаем колко щастливи са всички испанци сега. Посвещавам купата на испанския футбол и на семейството си“, заяви Висенте Дел Боске след срещата. “Имахме срещу себе си голям съперник. Направихме това, което можем най-добре. Да, повиках Пуйол и Вия да празнуват с нас на терена. Логично е, те са част от отбора“, каза още специалистът.

Андрес Иниеста беше избран за играч на мача. Жорди Алба обаче представи себе си на световната сцена по най-добрия начин. “Не мога да повярвам, но трябва да почвам да го възприемам“, щастлив беше левият защитник. „Това беше първото ми Европейско първенство. Те са творили история преди това, а сега и аз съм част от това. Сега трябва да се насладим на успеха. Направих добро първенство, а и вкарах гол на финала. В тези мигове се сещам за моите приятели, семейството и хората, които са ми помогнали“, каза още Алба.

източник:Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !