Щонова и Месечков спечелиха Денсинг...

Доктор Неделя Щонова и Атанас Месечков спечелиха Денсинг...

Наивност, уродливост и прикритост с...

Най-големият дефект на реорганизацията на движението...

Водачът на екопротестите виновен за пожара на Витоша?

отпечатай новината

02.07.2012 16:45 | Видян 1009 пъти

Водачът на екопротестите виновен за пожара на Витоша?

Пожарът на Витоша, който два дни горя се оказа толкова мащабен заради безхаберие на сваленото напролет ръководство на парк Витоша, начело с водача на последвалите екопротести уж в защита на планината Тома Белев. Разрастването на огъня е причинено от факта, че гората в Бистришкото бранище миналата година е била жертва на смерч. После не е изчистена, поради липса на воля от ръководството на парка и в резултат са заразени 400 хектара или 4000 дка. Десетки пъти повече, отколкото биха отишли за построяването на писти и съоръжения, чийто враг номер едно е Белев.

Вместо да докаже любовта си на кореняк кърджалиец към софийската планина, която декларира пред камерите, и да хукне да гаси пожара, той остави това в ръцете на кмета на София Йорданка Фандъкова и на министрите Цветанов и Найденов - двамата, които бяха набедени за врагове на гората.

Гасенето, ръководено от тях, беше допълнително затруднено поради неизчистените просеки и затова не можеше да става с машини, а първобитно – с магарета, катъри и коне, които в София, за разлика от родното на Томата Кърджалийско са бая кът. „Виновници за възникналия пожар  в резервата „Бистришко бранище” са представителите на зелените организации Андрей Ковачев и Тома Белев,  участници в специално назначена комисия от МОСВ  за справяне с последиците от бедствието върху смърчовите гори, които налагат мнението си  да не се  изнася сухата дървесина от поразения резерват.

Отговорни са и Димитър Стоев, председател на комисията  и Евдокия Манева, министър на околната среда  по това време”, пише в декларация дружеството Природата за хората и регионите за хората.
От дискусия в парламента, с чиято стенограма разполагаме, пък ясно се разбра, че хората около кръжеца, разбунил екопротестите, искат да направят милиони от лесоустройствени планове.

Филип Цанов казва в НС: „На предишната среща господин Георги Костов (б.р. бивш шеф на горите и учител на Белев и Ко) каза, че частните парцели – до 20 дка, са някъде около 1 милион. Обсъждаме текст, в който бюджетът поема лесоустройствените планове на тези частни парцели. Говори се публично, че изработването на един лесоустройствен план за един парцел струва 300-400, някой каза 500 лв. Получават се някакви цифри, които, ако правилно смятам, 300-400-500 млн. лв. Това са абсолютно непосилни цифри за бюджета и това никога няма да се случи.

Ако потвърждавате, че цифрите са горе-долу такива, да мислим за нещо, което е реално, а не нещо, което е абсолютно хипотетично”.

Тома Белев възразява: „Коментираме 360 хил. хектара. Разходът, когато се планират мероприятията, заедно с инвентаризацията действително е между един и три лева. Тоест ние коментираме един общ разход между 360 хиляди и 1 млн. лв., които ще бъдат отделени в рамките на десет години”. Шефът на Агенцията по горите обаче дава съвсем друга котировка: „Като цифри цената е около 10 лв. на хектар” – сиреч поне 3,6 млн.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !