Всичко, което можеш да си представиш...

Всичко, което можеш да си представиш е истинско....

Руска рулетка с шотове и как се...

Новите епизоди на кулинарното предаване „Черешката на...

Учениците от 1 до 12 клас с нови оценки

отпечатай новината

04.09.2012 16:00 | Видян 1790 пъти

Учениците от 1 до 12 клас с нови оценки

Нови оценки от 1 до 12 клас се въвеждат от новата учебна година. Те ще са за проекти, върху които учениците ще са задължени да работят по всички предмети.

Наредбата за оценяване е много остаряла и се нуждае от промени. Очаква се да бъде приет новият Закон за предучилищното и училищното образование, в който ще има и стандарт за оценяването. По думите на заместник-министърът Милена Дамянова "той ще внесе новостите от учебната 2013/2014 година".

„През 2012/2013 г. ще има промени в националното външно оценяване по български език и литература в четвърти клас“, разкри още Дамянова. Според нея това ново оценяване ще даде по-реалистична картина за уменията за четене на малките ученици.

По математика, Човекът и обществото и по Човекът и природата - външното оценяване отново ще е с тестове. По тези три предмета броят на задачите ще бъде намален от 20 на 19.

„През новата учебна година няма да има промени в националното външно оценяване по математика и по български език и литература в седми клас - форматът на изпитите и задачите си остават, каквито бяха през изминалата учебна година“, заяви още Милена Дамянова.

Промени обаче ще има във външното оценяване при другите предмети от националното външно оценяване в седми клас - в природните и обществените науки, и в чуждите езици.

"С тези учебни предмети не се кандидатства и към тях интересът и вниманието, като че ли са доста занижени и не се възприемат насериозно", коментира зам.-министърът.

В държавните зрелостни изпити за 12-и клас през новата учебна година няма да има никакви промени. Новите учебни програми вече се обсъждат. В тях ще бъде заложено, че до 60% от учебното съдържание трябва да е отделено за теоретичните знания, а 40% - за практическите упражнения.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !