Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

Боевски изпял кокаиновите крале

отпечатай новината

13.09.2012 12:15 | Видян 3721 пъти

Боевски изпял кокаиновите крале

Спортистът първоначално опита да се измъкне с наивното обяснение, че кокаинът бил в куфарите, когато ги закупил. Когато обаче усетил, че нещата са сериозни и може да отнесе 18 г. зад решетките, разказал каквото знае. А то не било малко. Близък приятел на Боевски е Матей Боев, един от задържаните при акция "Кокаинови крале".

Мъжът бил дясната ръка на Евелин Банев - Брендо и основен организатор на трафика от Южна Америка за Европа. В наркогрупата се занимавал с вербуване и наемане на мулета, организирането и прекарването на дрогата. В същото време той е участвал във фитнес клубове с Гълъбин Боевски, като Боевски е съдружник със съпругата на Боев.

Двамата са управители на "М-Юнайт", която се занимава с внос и търговия с хранителни добавки, производство и търговия на облекла и спортни принадлежности. Стефка Боева, която е сестра на Матей Боев, е управител на фирма "Енертаб" ООД. За неин управител пред съда миналия четвъртък беше представен Тинко Гарев. Той също беше задържан при операция "Кокаинови крале" и според италианските власти от името на Брендо е осъществявал връзката му с италианеца Антонио Мелано, който е отговарял за трафика на наркотици от Латинска Америка към Европа. Така че олимпийският шампион е бил наясно със схемата и е познавал или поне чувал за арестуваните и екстрадирани в Италия кокаинови крале. В същото време майката на Боевски - Стела, твърди, че синът е бил натопен от българин, с когото дълги години са в близки отношения.

Стела Боевска е повече от убедена, че куфарите с кокаина са умишлено  пробутани на Гълъбин от близко до него лице. Според нея злосторникът не само е сложил тайно наркотика, но и е уведомил властите в Бразилия къде и какво да търсят. Запознати с делата му подозират, че става дума именно за Матей Боев, който вероятно е убедил Гълъбин да се хване с доходоносния бизнес с дрогата. По време на разследването на кокаиновите крале стана ясно, че Боев е купувал плавателни съдове, с които да се прекарва дрогата от Латинска Америка до Европа. Това са били основно яхти, част от които бяха задържани през последната година.

Българската мафия се прочу в цял свят като една от водещите в трафика на кокаин. Боевски не е първият осъден известен българин. Преди месеци легендарният яхтсмен Димитър Топалов беше осъден на 20 г. затвор за трафик на 480 кг кокаин на остров Мартиника. Топалов щял да прибере 30 000 евро със своя съучастник и приятел Пламен Василев, за да прекарат от Гваделупа до Испания опасния товар. Димитър се нуждаел от парите, за да може да си поръча в Словения нова яхта. През февруари м.г. той се качва на яхтата си "Бялата лястовица", за да потегли в океана от пристанището на Гваделупа Марина понте а питре.

На около 200 мили на юг Топалов вижда оранжеви шамандури в международни води. В тях са 10 непромокаеми чувала с кокаин, които прибира. Малко по-късно е арестуван.

Други две яхти с български екипаж, натоварени с кокаин, бяха задържани от испанската полиция в сътрудничество с британските служби за борба с организираната престъпност, съдебната полиция и испанските ВМС в началото на септември т.г. Те са заловени в района на Канарските острови. Едната е идвала от Южна Америка с 500 кг кокаин, скрит под палубата на яхтата. На другата е трябвало да бъде прехвърлена "стоката", предназначена за разтоварване в северозападната испанска област Галисия.

Организацията е българска, с участие на испанци от Галисия и южноамериканци. Сред четиримата задържани българи има и жена. "Двама от тях са достатъчно известни за българската охранителна система. Другите двама не са в полезрението на оперативната дейност, и то по-специално от тези четирима българи има трима мъже и едно момиче. Момичето е доста младо така че тя няма никакво отношение в минал период от време", каза министър Цветанов. По думите му това, което е интересно за другите двама, които са криминално проявени, е, че преди години те са задържани като съпричастни към група за внасянето на три тона и половина хашиш на територията на Испания. И също така имуществото и вещите, които са събрани тогава в това разследване, са на стойност над 5 милиона евро.

Предполага се, че задържаните са част от структурите на Брендо. Яхтите са се водели на името на бедни цигани. Основният транспортьор на коката на Банев - Иво Марков - Сиджима, беше застрелян с четири куршума близо до дома си недалеч от Военна болница. Той е заклет яхтсмен и приживе често пътува из Карибския басейн. Преди години е свързан със СИК, но след разпадането на групировката и смъртта на Бай Миле и Данчо Марков се свързва с Брендо. В подземния свят се говори, че именно той е отговарял за транспорта по вода на коката на Банев. След убийството му се предполага, че конкуренти на Брендо са очистили яхтсмена. Антимафиоти обаче твърдят, че има съмнения, че зад смъртта му стои самият Брендо, който скрил от венецуелски наркобарони над тон кокаин, оправдавайки се, че само убитият Марков знаел къде е складирана дрогата.

източник:Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !