Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

Продуцентите на „Аве“ обидени от избора на „Кецове“

отпечатай новината

17.09.2012 15:45 | Видян 1781 пъти

Продуцентите на „Аве“ обидени от избора на „Кецове“

KB films и Камера ООД, продуцентите на филма „Аве“, изпратиха отворено писмо до медиите, във връзка с решението на Националния съвет за кино, който изпрати продукцията „Кецове“ на надпреварата за наградите на Американската филмова академия „Оскар“.

Писмото, озаглавено недвусмислено „No Comment!”, гласи следното:

„Аве” на режисьора Константин Божанов – най-награждаваният български филм за 2011 и един от най-успешните в международен план български филми от последните 20 години не беше избран да представи България на Оскарите.“Аве” е първият български филм от 1979 г. насам да бъде избран в състезателната програма на Седмицата на Критиката в Кан.

„Аве“ бе отличен с три награди от Българската Филмова Академия, най-голямата от които бе в категорията за най-добър филм на 2011 г. Божанов получи наградата и в категорията режисьорски дебют в игралното кино, а актьорът Ованес Торосян – за най-добра главна мъжка роля.
„Аве” е разпространен до сега в 6 страни и предстои разпространение в още 8 страни през 2013 г.
Във Франция „Аве” бе разпространен на 28 копия и се задържа по екраните 12 седмици; в Швейцария на 11 копия и се задържа по екраните 14 седмици; в Полша на 9 копия и се задържа по екраните 6 седмици.

„Аве” беше в официалната селекция на Европейската Филмова Академия за 2011 г.Закупен е от телевизионни канали във Франция, Турция, Великобритания, Швейцария, както и HBO за Латинска Америка.
„Аве” е първият български филм, включен в програмата на Музей за Модерно Изкуство в Ню Йорк.
Предстои разпространение в САЩ през 2013 г.

Над 100 рецензии за филма до сега са се появили в международната преса, определяйки „Аве” като един от най-добрите филми излезли от България.

„Аве” е селектиран от над 60 фестивала в 34 държави. Филмът има oбщо 19 награди и над 20 фестивални номинации.“

Националният съвет за кино играе роля на комисия по определянето на български филм за участие в надпреварата за наградите на „Оскар“. Решението филмът на режисьорите Иван Владимиров и Валери Йорданов да представи България на най-престижните кино-награди в световен мащаб, бе взето на 14 септември.

източник:Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !