Кралица Камила разкри любимите си...

Кралица Камила е предоставила първите си кралски права...

Конфликт на интереси с новия шеф на...

В конфликт на интереси като председател на Сдружение...

Бонка-Бонбонка учила в ТОХ-а

отпечатай новината

27.09.2012 18:00 | Видян 6110 пъти | Гласували 1

 Бонка-Бонбонка учила в ТОХ-а

За цяла България 1989 г. е годината на Голямата промяна. Тя беляза края на соца и началото на така наречената демокрация. За Бонка Симеонова Илиева от циганската махала на Сливен това е годината на Голямата промяна, защото от ученичка в ТОХ-а ненадейно се превръща в певица, разкрива Всеки Ден.
 
 
Скромното мургаво момиче не смее и да си помисли за артистична кариера. Чуди се дали да стане готвачка или просто сервитьорка, след като завърши техникума за обществено хранене. Учителката й по музика Мария Игнатова обаче не ще и да чуе за подобни работи. Тя е открила таланта на девойката и иска да я насочи към пеенето. Настъпва голяма драма, защото семейството на кандидатката за слава се опъва – не им се струва сериозна тази работа на ромите, отгледали хубавелката. Кой по-добре от циганин да знае, че музикант къща не храни.

Не храни, не храни, но ако е посредствен. Но, ако е голям талант и е роден под щастлива звезда, храни и то как...Стрелецът Бони решава да действа. Малко й е странно, когато е изпратена на прослушване не в някоя кръчма, а право в операта. Налага се да пее арии. Веднага предложили работа на 15-годишната ромка, която вероятно би била най-достоверната изпълнителка на Кармен в света.
 
Все пак безсмъртната героиня на Бизе е циганка, а не се е чуло и видяло момиче от този етнос да се е качило на оперната сцена. Бонка обаче я влече народната музика. Записва се в местния хор. Първият й солов хит става изпълнението на песента „Кавали свирят в усои”. Преподавателката на момичето Добринка Биденева става като втора майка за девойката. Именно тя я спасява от гнева на семейството, което продължава да се опъва срещу заниманията на Бонка.  Мирясват чак, когато в свободното си време малката започва да заработва по сватби някой и друг лев. За бедното семейство това си е кяр. Бонка е харесана от оркестър „Кристали” – Монтана и на 18 е поставена пред дилема – да замине на гурбет в тогавашна Югославия или да вземе диплома. “Само на бала не отидох, защото заминах да работя в Югославия и така не завърших 12 клас до края”, разказва певицата, която избира кариерата пред образованието.

Така се стига и до първия албум. И до попадането в музикална компания. В „Пик мюзик” й дават артистичния псевдином - Бони. “Аз исках да съм си Бонка, но след доста спорове остана Бони”, споделя изпълнителката. Хитът „Ти нямаш сърце” е първият й голям успех.
Заради лични съображения певицата решава да се отдели и започва самостоятелна кариера . В последвалия албум Клада от страст, чиято заглавна песен е класика във фолка и до днес – повече от 10 години след пускането на парчето, се нареждат и хитовете Огън и Лед и Спри, не си отивай.

 

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !