Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Стефка стана официална легенда

отпечатай новината

26.11.2012 10:15 | Видян 1864 пъти

Стефка стана официална легенда

47-годишната първа дама на БОК Стефка Костадинова беше приета късно в събота в Залата на славата на световната атлетика в Барселона.

С пищна Галавечер завършиха церемониите по отбелязването на вековния юбилей на Международната федерация по лека атлетика ИААФ. Освен обявяването на най-добрите в този спорт за 2012 година, събитието ще се запомни и с учредяването на Зала на славата, което се случва за първи път в атлетиката.

Първите, които бяха определени чрез дълго обсъждане, номинации и избор от специален Панел са 24-има легендарни спортисти, които са с признат неоспорим принос и изключителна роля в развитието на този спорт през последните 100 години. Сред тях е  Стефка Костадинова.

По този начин настоящата световна рекордьорка в скока на височина застава редом до феноменални личности като Карл Луис, Себастиан Коу, Сергей Бубка, Алберто Хуанторена, Джеки-Джойнър-Кърси, Майкъл Джонсън, Джеси Оуенс и др.

На световното в Рим на 30 август 1987 г. Стефка скочи свръхчовешките 209 см и оттогава няма кой да й бие рекорда, като така тя е безспорната № 1 в тази дисциплина за всички времена. Олимпийската шампионка от Атланта 96 има във визитката си още 7 световни и 5 европейски титли.

На събитието в Овалната зала на Каталунския Национален музей на изкуствата присъстваха повече от 800 гости, сред тях 200 олимпийски шампиони, елитът на световния спорт и олимпийското движение. Водещи на церемонията бяха Джонатан Едуардс, световен рекордьор на троен скок, и Юдит Маско, нашумяла местна актриса и модел. На огромна видеостена бяха припомнени с кратки клипове незабравимите моменти от последните 100 години в атлетиката.

Хор от 100 певци изпя химна на ИААФ, след което бяха официално обявени първите 24-има влизащи в Залата на славата. Тези 13 от тях, които присъстваха на церемонията, бяха повикани на сцената и представяни един по един пред аплодиращите ги гости, а президентът на ИААФ Ламин Диак им връчи специален трофей – стилна статуетка.

На сцената също така бяха отличени и избраните за атлети на 2012 Юсеин Болт и Алисън Филикс, поздравления получиха и определите за най-добри млади състезатели за сезона.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !