Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

100 000 лева е заплата на EVN шеф у нас

отпечатай новината

31.01.2013 15:00 | Видян 3147 пъти

100 000 лева е заплата на EVN шеф у нас

Инж. Костов, енергиен експерт, твърди пред Plovdivutre, че електроразпределителните дружества у нас не е трябвало да се приватизират, при това на смешно ниска цена. Електроразпределителните дружества в България формирали 8-10 пъти по-голяма печалба, в сравнение с дружествата в чужбина, които си позволявали само 3-5% печалба.

Експертът твърди, че електромерите ни могат да се манипулират от разстояние, по електронен път, от самото EVN. Инж. Костов препоръчва да изключим абсолютно всички уреди и за проверим дали елекромерът продължава да върти. "Ако има движение, дори и бавно, това означава, че има паразитни токове, които електромерът отчита. Пък и поскъпването на тока е 13-процентно, но всъщност е много повече", – твърди експертът.

Според инж. Костов, реалното увеличение на тока е 30%, а надбавките са за зелена енергия, пренос, разпределение, в зависимост от основната консумация.

Експертът прогнозира, че през лятото токът ще скочи с 5%, но поскъпването няма да е за последно.

Информация от няколко източника дала основание на инж. Костов да твърди, че директорът на EVN у нас получава около 100 000 лева заплата на месец. Експертът настоява заплатата на ръководните звена в дружеството да бъдат осветлени и да станат публично достояние. Средното възнаграждение в EVN било 1500 лева, твърди инж. Костов. Така, електротехник със средно образование получавал месечно над 1000 лева заплата, според инж. Костов. "В ДКЕВР (Държавната комисия за енергийно и водно регулиране) възнагражденията варират между 3 и 5 хиляди на месец", – твърди експертът.

Източването на бъгарските граждани било и от други места – от БЕХ (Български енергиен холдинг), от ЕСО (Единен системен оператор), от НЕК. "ЕСО извършва планови, текущи, основни ремонти, те също влизат в цената на тока. Така се източват милиони от енергетиката, а те отиват у политици, които точно затова толерират тази порочна система", – споделя инж. Костов. Той е изненадан, че България произвежда повече енергия, отколкото консумират потребителите, в същото време постоянно изнасяме електроенергия, а печалбите от износа не отиват за поевтиняване тока на българския консуматор.

НЕК също печели от гражданите, добавя инж. Костов, от порядъка на 7-8% – за пренасяне на енергията до съответното място. Но след НЕК печалбата на ЕРП-тата е в пъти по-висока, около 30 %, убеден е експертът.

Инж. Костов твърди, че токът за промишлеността в България като абсолютна стойност е 1.15 пъти по-скъп в сравнение с Германия и по-скъп от 60 % от европейските страни, съобщи Plovdivutre.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !