Щонова и Месечков спечелиха Денсинг...

Доктор Неделя Щонова и Атанас Месечков спечелиха Денсинг...

Наивност, уродливост и прикритост с...

Най-големият дефект на реорганизацията на движението...

Камен Донев учи иврит

отпечатай новината

01.02.2013 12:30 | Видян 2399 пъти

Камен Донев учи иврит

Камен Донев усилено учи иврит, научи Всеки ден. Актьорът е залегнал над трудния за българите език, за да може майсторски да пресъздаде ролята на равин. Един от най-талантливите артисти играе еврейски духовник в сериала "Недадените", който стартира по БНТ през март. Филмът пресъздава едни от най-драматичните събития от новата ни история - спасяването на българските евреи преди 70 години.

Специално за сериала за Камен Донев е нает учител по иврит, който му помага правилно да произнася думите на чуждия език. Актьорът се справял с лекота и бързо запомнял фразите на иврит. Камен бил амбициран да научи и трудната еврейска азбука, макар че самият той признава, че изписването на буквите засега е непосилна задача.

Във филма Донев носи и традиционната за еврейските мъже малка шапка, наречена кипа. Той чете Тората и Талмуда и ръководи молитвите и ритуалите в синагогата. Част от сцените на "Недадените" са заснети в Софийската синагога, която е сред най-красивите в Европа. Синаготата в София е третият по големина  еврейски храм на Стария континент след тези в Будапеща и Амстердам.

Именно в тази стара сграда, намираща се на столичната улица "Екзарх Йосиф", софийските евреи търсят утеха по време на гоненията срещу тях през Втората световна война. България, която е съюзник на Хитлер, единствена в Европа защитава своите евреи и не ги праща на смърт. "Недадените" е посветен именно на тези героични събития, които са малко познати по света, пише Всеки ден.

Продуцент на историческата сага е Мирослав Боршош, сценарист е Емил Бонев, който се е посветил на темата близо десетилетие. Режисьори са Вито Бонев и Иван Митов. Музиката е дело на Стефан Вълдобрев, който също участва в сериала заедно с едни от най-известните родни актьори като Мариус Куркински, Пенко Господинов, Явор Бахаров , Стоян Радев и др.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !