30 полицайки имали любовни афери с...

В Швеция избухна голям скандал около десетки служителки...

Смях: Мечешка тройка

Смях: Мечешка тройка Опасно за живота, но такива...

Първа Езикова Гимназия във Варна става на 50 години

отпечатай новината

08.05.2013 16:15 | Видян 3852 пъти

Първа Езикова Гимназия във Варна става на 50 години

През 2014г. Първа Езикова Гимназия в гр. Варна ще празнува своя 50-годишен юбилей с редица събития и инициативи, които ще отбележат създаването на едно от най-престижните училища в цяла България.

Гимназията е приемник на Първа мъжка гимназия, създадена през учебната 1879/1880 г. В началото на 1964 година инициативен комитет от родители и общественици поставя пред Окръжния народен съвет - отдел „Просвета”, въпроса за необходимостта от задълбочено изучаване на немски и английски език в съответно специализирано учебно заведение. Министерството на народната просвета разрешава разкриването на  две паралелки за изучаване съответно на английски и на немски език с прием на 20 ученици във всяка.  До 1972 година училището се намира в сградата на Девическата гимназия (днес Археологически музей). През учебната 1972/73 година Първа езикова гимназия е преместена в нова сграда,  намираща се на сп. Почивка. От същата година в английския профил се приемат годишно ученици за четири паралелки, в немския - за три, а руските паралелки сa закрити. От 1995 г. Първа езикова гимназия се включва в проекта „Немска езикова диплома" и става немски езиков център - четвърти в България, освен в София, Ловеч и Бургас. През учебната 2000/2001 година паралелките с немски език се увеличават на четири. От учебната 2009/2010 година гимназията се премества в самостоятелна основно ремонтирана сграда. Паралелките с английски език се увеличават на пет. От есента на 2012г. гимназията разполага с уникална спортна зала, единствена до този момент в България.

Възпитаници на Първа Езикова Гимназия във Варна са театралния режисьор проф.Пламен Марков, режисьорката Василена Радева-носителка на престижните театрални награди Аскеер и Икар, посланичката ни в Швейцария Меглена Плугчиева, бившият вицеприемер Николай Василев, бившият зам.министър на финансите Красимир Катев, евродепутатката Душана Здравкова, бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров, екс-министърката на правосъдието Миглена Тачева, бившия посланик на България в Лондон и Женева Валентин Добрев, д-р Милен Врабевски-учредител на фондация „Българска памет“, както и още много известни личности от всички сфери на обществения живот в България.

В навечерието на своят юбилей учениците и преподавателите от Първа езикова гимназия посрещат годишнината с редица награди от престижни международни и национални състезания,  конкурси в сферата на науката, изкуството и спорта. През 2012 година в националните олимпиади по Английски и Немски  език имат представители на гимназията на челните места и от двете състезания, в сферата на изкуството техни възпитаници са печелили първо и второ място на национален конкурс за изпълнители на популярна песен, както и второ място в национален конкурс за класическа китара. Международните успехи на представителите на гимназията в сферата на науката са челни места в няколко международни състезания и олимпиади.  Трима ученици печелят стипендии за учебната 2011/2012 г. в област чужди езици, хуманитарни науки и изкуства на Американска фондация за България.

Ученичка на гимназията е сред финалистите в организирания от  Българската асоциация по четене конкурс по програмата „Обучение на ученици в САЩ и Великобритания” за учебната 2012/2013 година. Учениците на Варненската езикова гимназия се гордеят и с много престижни отличия и в областта на спорта. През 2012г. със златни, сребърни и бронзови медали се окичиха десетки от възпитаници в националните състезания по лека атлетика, баскетбол, волейбол, бадминтон, бойни изкуства, шахмат. Едно от големите постижения на гимназията в сферата на спорта са международните успехи по художествена гимнастика. С две призови отличия - първо и второ място, се завърнаха осмокласнички от Международния турнир по художествена гимнастика  „Pastorelli Cup - 2012”, който се проведе в гр. Нюрнберг, Германия.

Преподавателите в гимназията са висококвалифицирани. Четирима са носители на престижната награда „Варна“, а трима на високото отличие от МОМН- наградата „Неофит Рилски“. Трима притежават I ПКС /профеисонално- квалификационна степен/, 16 притежават II ПКС, 3 - III ПКС, 6- IV ПКС и 9- ПКС.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !