Защо викингите са изпилявали зъбите си

В хода на историята хората са променяли телата си по...

В културата съм франзцузин, в живота...

Роже Вадим е френски режисьор от руски произход,...

Европа натиска за голяма коалиция

отпечатай новината

13.05.2013 11:00 | Видян 1803 пъти | Гласували 1

Европа натиска за голяма коалиция

Усилено се говори, че след парламентарните избори в неделя Европа ЯКО ще натиска за нова Тройна или четворна коалиция, при това възможно най-представителна. Ще бъде забавно как политиците, които се ругаят ден и нощ по мегданите на страната и в ефира на медиите и се правят на ултра леви и десни, ще плеснат с ръце и ще се прегърнат.

„Няма невъзможни неща” беше фразата, с която завършваше всяко предаване на „Сблъсък” – едно от най-гледаните в България през 2005 г., което бе възродено неотдавна от ТВ7.
Точно по този начин може да се опише невъзможният съюз, който бяха принудени да сключат през горещото лято на 2005 г. непримирими исторически врагове. От едната страна беше

победилият в изборите преди 8 години Станишев

и неговата социалистическа партия. От другата беше Цар Симеон, който бе свален от някогашните комунисти, превърнали се в социалисти. От трета страна седнаха хората от ДПС с техния силен мюсюлмански електорат, който препати силно по време на соца. Трите сили бяха де факто партньори в предишното правителство, но участието на червените все пак не беше де юре, а беше завоалирано дотолкова, че те успешно изиграха ролята на опозиция на правителството на НДСВ и ДПС.
Повече от месец се наложи да се провежда надлъгване, главно с електората, което протичаше под формата на нескончаеми консултации. Стигна се дотам да бъде избран Станишев за премиер „на косъм” с няколко гласа от ВМРО.

Поредното чудо ДПС и македонските поборници да гласуват заедно

също беше невиждано за драгия зрител, който попиваше забравените през безметежното и лишено от големи политически интриги царско време гръмовни скандали. Заговори се, че не Царят, а ВМРО може да стане третия участник в заформящата се коалиция. Докато десните политици се съмняваха, че ще има правителство, Ахмед Доган публично се обзаложи в парламента, че кабинет ще има.

Итой се сформира. Официално беше обяснено, че натискът за това е дошъл от Брюксел. След положените невероятни взаимни усилия за изчистване на всички трудности по договора на България с Евросъюза, никой не искаше да си представи, че

поканената „по милост” балканска република

може да провали всичко заради опърничави политици и да се обрече на безвластие. Въведени бяха обаче безумни формули като „3-5-8”, за да се премери тежестта в управлението на всяка от партиите в Тройната коалиция. Тримата лидери, събрани в управляващия държавата Съвет на коалицията обаче се водеха от максимата, че няма значение дали котката е черна или бяла, стига да лови мишки.
И тя ловеше. Правителството не само запази, а увеличи темповете на икономически растеж, пенсиите и заплатите почти се удвоиха. Инвестициите за 4-те години управление бяха десетки милиарди евро.

Но комуникацията беше голям проблем

на Тройната коалиция. Може би заради сложното напасване на един толкова шарен екип, съставен не просто от три партии, но и от различните крила в тях – хора на Първанов и хора на Станишев в БСП, юристи и икономисти в НДСВ. И става въпрос не само за вътрешната комуникация, но много повече за тази с хората.
Понеже в природата, а и в политиката не съществува вакуум, празното простраство бе заситено от влизането в голямата политика на Бойко Борисов. Главен секретар на МВР при Царя, той е заявявал, че и досега може би щеше да бъде лоялен към онези управляващи, ако го бяха издигнали за вътрешен министър. Но след влизането на Румен Петков в МВР, генералът напусна ведомството и обяви кандидатурата си за кмет на София. Избори, които успя да спечели с лекота.
Изпълнила мисията си да вкара България в Европейския съюз, което и изпълни на 1 януари 2007 г., Тройната коалиция можеше да се раздели. За целта можеше да бъдат свикани парламентарни избори. Удобен повод бяха първите европейски избори у нас през май на онази година. Ако би имало вот 2 в 1

БСП и ДПС заедно биха взели конституционно мнозинство


Акциите на НДСВ обаче бяха паднали неимоверно и те едва успяха да прескочат бариерата. Новата партия на Борисов ГЕРБ пък се изравни в рамките на 20-те процента с червените и депесарите. В цялата изборна нощ не беше ясно коя е първата политическа сила.


Шансът беше пропуснат и така махалото неумолимо се насочи в посоката на тогавашната опозиция. На следващите европейски избори през юни 2009 г. ГЕРБ спечели преднина пред БСП. За втори път Тройната коалиция пропусна шанса си за вот 2 в 1, който щеше да я съхрани за нов мандат, тъй като на въпросните избори и БСП, и ДПС, и НДСВ с тяхната подкрепа постигнаха доста добри резултати. Поне в сравнение с крушението на следващите парламентарни избори само месец по-късно.
Така свърши животът на последната засега коалиция в историята на България.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !