Отиде си малко известен режисьор,...

Режисьорът и продуцент Роджър Корман, известен с...

Тоника СВ махна Тео, върна Емил

Къдравият Тео с плътния басов глас отново, както и при...

Влюбени рускини преследват Врачански

отпечатай новината

12.06.2013 11:30 | Видян 2339 пъти

Влюбени рускини преследват Врачански

След като в последните години хорският интерес към театъра видимо се засили, вече дойде време да изкарваме БГ представления в чужбина. И то успешно!

Последните аплаузи и вдигнати нагоре палци идват от Русия и Румъния. В родината на водката и ладата гостуваше "Паякът", авторската пиеса на режисьорите Димитър Димитров и Йордан Славейков. В нея участват Пенко Господинов от сериала "Седем часа разлика" и Анастасия Лютова. Те се върнаха от Москва с награда за най-добър актьорски дует. "Паякът" гостуваше на десетия юбилеен Международен фестивал на камерните театри и малките театрални форми "Слявянский венец" в Москва. Директорът на Беларуския държавен академичен театър професор Валерий Анисенко изразил страхотно мнение за играта на Анастасия Лютова, дори я нарекъл "чудо в театъра", пише България днес.

"Паякът" заминава през океана за Ню Йорк, където ще бъде игран през август. В София пък зрителите ще имат възможността да го видят утре, 13 юни, от 19 ч. в театър "Сфумато".

Румънците пък били покорени от две наши представления - "Коварство и любов" с Калин Врачански и "Медея" от русенския театър "Сава Огнянов". Тамошно списание отделило специално внимание на българските продукции. "И двете пиеси, поставени от млади режисьори, потвърждават чудесния творчески възход на българския театър", пише румънското издание.

Най-много северните ни съседи се израдвали на сценографската идея на режисьора на "Коварство и любов" Стайко Мурджев. Той започва спектакъла с костюми в духа на епохата на немския романтизъм, а завършва с кафяви фашистки униформи и ботуши.

"Този елитен политически спектакъл бе представен блестящо от едни тотални актьори, с необикновена психическа и физическа сила и забележително превъплъщение - Ириней Константинов (Президента; и едновременно с това директор на Театър "София"), Калин Врачански (Фердинанд), Йоанна Темелкова (Луиза), Мартин Гяуров (Барона), Росен Белов (Секретаря на президента), Лили Маравиля (Лейди Милфорд)", пишат в Румъния. "С една дума - два спектакъла бижута", обобщава румънското списание "Тайфасури".

Хората, създали "Коварство и любов" и "Медея", си заслужават адмирациите. И чуждите, но най-вече нашите, защото да впечатлиш Русия на театрално ниво хич не е шега работа!


автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !