Отиде си Атанас Андонов -...

На 68-годишна почина българският десетобоец и участник...

Млада двойка съжителства с духове от...

Хитовият британски ситком на BBC One „Призраци“...

Минчо Празников: Истинското лято тепърва идва

отпечатай новината

18.07.2013 12:00 | Видян 1903 пъти

Минчо Празников: Истинското лято тепърва идва

Минчо Празников е един от най-популярните ни синоптици. Слави се с неподправеното си чувство за хумор. Сам споделя, че е кръстен на дядо си - опълченец, раняван на два пъти на Шипка. Разказват, че любопитната си фамилия Празников получил от прадядо си, който оправдавал отсъствията си от училище с църковни празници. Метеорологията го привлича от дете. Завършва физика и метеорология. Празников е работил 22 години като синоптик във Военновъздушните сили. 4 години е бил в Националния институт по метеорология и хидрология. Въпреки че е на 72 години, той работи в частната фирма за метеорологични прогнози "ТВ-МЕТ".

Г-н Празников, кога най-после ще дойде истинското лято? Даже т.нар. горещници са хладни през тази година.

Кога са горещниците? От кого ви е информацията?

Не са ли в средата на юли - от 15 до 17?

Горещниците си остават на 28, 29 и 30 юли. Промяната на църковния календар не е свързана с промяна на климатичните пояси. Така че те си остават в края на юли. Не гледайте, че Света Марина беше на 30, а сега е на 17 юли. Това няма никаква връзка. Така че някой ви е подвел, че горещниците са сега.

Добре, но няма спор, че юни и юли дойдоха доста по-хладни, отколкото сме свикнали. По това време минали години беше над 32-33 градуса.


Създаде се много трайна синоптична обстановка. Да не изпадаме в подробности, че времето у нас се определяше от задържал се доста мощен антициклон на Британските острови, като в неговата източна периферия от север към Балканите проникваше по-хладен въздух. Именно затова в средата на юли е необичайно хладно в България. Но вече тази обстановка започва да се променя и температурите от ден на ден се повишават. През уикенда на много места ще бъде горещо и ще дойде истинското лято. В събота и неделя ще бъде между 28 и 34 градуса. Въобще в по-голямата част от страната температурите ще скочат над 30 градуса.

А дали ще има жега в края на юли и през август - между 35 и 40 градуса?


Най-високите температури може да се очакват в края на юли, по време на горещниците. Тогава те действително ще бъдат истински летни, като максималните ще бъдат в границите между 32 и 37-38 градуса. Но до 40 градуса ми се струва, че трудно може да се стигне. Е, в Петрич и Сандански е възможно, но в по-голямата част от страната градусите ще бъдат между 33 и 38.

Т.е. обещавате ни хубав морски сезон, с жеги. Както сме си свикнали.


Да, да. Въпреки че в неделя - понеделник ще има слабо захлаждане, от 20 юли вече започват да се повишават температурите.

Морската вода ще успее ли да се стопли ?


Температурата на морската вода е 24-25 градуса, което е напълно нормално. Ако е по-топла от 25 градуса, става дори неприятна.

А да очакваме ли хладни вечери по морето?

Не, за по-хладни вечери може да се говори след 15 август. Като сметнете от 22-23 юли, до 10 август ще бъде истинско лято. Ако не сте взимали отпуска, побързайте да я планирате.

Г-н Празников, спомняте ли си някоя сериозна изненада на времето в последно време?

Изненадите са много. Но последната беше Джулай морнинг, когато трябваше да бъде горещо, а пък беше хладно и хората на Камен бряг останаха разочаровани. Остана само купонът. Защото облаците не позволиха да посрещнат слънцето. Тогава на Мусала падна 30 сантиметра сняг. Чак такива екстремни условия не сме очаквали.

Мислите ли, че времето влияе върху настроението и даже в различните държави дава отпечатък върху характера на жителите?


Определено. Едно е да е мрачно и да вали, друго е да е слънчево и приятно. Разбира се, времето влияе пряко на настроението на хората.

Дали хората, живеещи в страни, в които има по-малко слънце, са по-затворени по характер, по-мрачни?

Не съм правил такива изследвания. Но ако говорим за скандинавските страни, може би има връзка. Защото един е характерът на хората от Скандинавието, друг е в Испания, където се провежда корида и настроението е много високо и т.н. Има истина в тези заключения.

Г-н Празников, вие одобрявате ли стила на по-младите ви колеги, които дават прогнозата за времето от тв екрана? Вече се наложи един почти литературен стил, с подхвърляне на шеги...

Да, има нещо такова. Но не трябва да се прекалява с този оптимизъм. Хубаво е да се усмихват, да говорят, но просто да не се прекалява. Защото някои колеги от телевизионния екран мисля, че прекаляват.

За Емил Чолаков ли говорите?

Да, да. Като се усмихват хората, е приятно за зрителите. Едно е да гледат мрачни физиономии, друго е да са млади, усмихнати хора, които поднасят точно информацията. Няма значение дали са синоптици, а да са приятни.

Но младите като че ли взеха нещо от вашия стил. Вие все пак бяхте първият, който вкара и творчество в поднасянето на прогнозата на времето от тв екрана.

Има нещо такова. Но нали ви казвам - всичко трябва да бъде в границите на нормалното. Разбира се, лирически отклонения винаги са възможни и се приемат добре от слушателите.

А новата смяна в метеорологията иска ли съвети от вас?

Те са вече достатъчно добре подготвени и вече нямат нужда от съвет. Сега е съвсем друго, защото информацията, която постъпва, е много богата и могат да се правят правилни заключения. Прогнозите на времето са доста по-успешни, отколкото тези отпреди 20 години.

Но тогава синоптичната прогноза се поднасяше само от професионалисти.

Не е фатално и да не са. Синоптиците си дават прогнозата, а от тв екрана само я поднасят. Ако им кажат в прогнозата, че е слънчево, няма да кажат, че ще вали дъжд. Съдържанието не се променя, но представянето за мен поне от тв екрана е приятно, когато се прави от млади, усмихнати, привлекателни, чаровни същества.

А вие като ветеран в бранша усещали ли сте някои гафове, нещо, което да ви дразни ухото?


Не, вижте, гафове при тях не се получават, защото тя прогнозата си е дадена. Така че те нямат поле за лична изява.

Народът казва, че след горещо лято се очаква студена зима. Това означава ли да очакваме по-мека зима тази година?

Това е от народната метеорология. Да, може би има 60% сбъдване на твърдението. Но ние работим на научна основа. Има институти, които работят на сезонни прогнози. Много е трудно да се предскаже отсега това лято, в което температурите поне през юли са по-ниски от нормалните за сезона, но през май пък беше доста горещо. Така че просто няма еднопосочност във времето. Има и застудяване, има и захлаждане, превалявания, горещини и т.н. Не е сериозно да се говори какво ще бъде през зимата.

Дали поне лятото няма да се поудължи, да се измести до по-късно?

Такава е тенденцията. За разширяване на сезоните лято, зима и намаляване на пролет-есен. Така че трябва да очакваме и септември да бъде хубав.

Септември ще бъде май.

Да, както е казал поетът.

Г-н Празников, а вие как приемате прогнозите за глобално захлаждане напоследък. Защото преди това говореха за глобално затопляне.

Глобалното затопляне е факт, но то настъпва постепенно и ако не се вземат мерки за ограничаване на вредните емисии, температурата на земната повърхност ще се повиши до такава степен, че след 100 години в България може и лъвове да се разхождат. Но смятам, че правителствата са съвсем наясно по този въпрос и ще се вземат сериозни мерки.

А теориите за захлаждане след 2015 г.?

Вижте, глобалното затопляне не е само повишение на температурите. Това е свързано с гръмотевични бури, наводнения, чувате в колко страни има жертви на цунами. Добре, че нашата страна е запазена от този процес. Но глобалното затопляне е свързано и с наводнения, гръмотевични бури, големи горещини, след това захлаждане. Но общо взето горещините се очаква да бъдат преобладаващи.

Казвате, че България е защитена като география от тежки катаклизми. Можем ли да разчитаме на това и занапред?

Засега Господ ни опазва от тези неща, но ако върви така процесът на глобалното затопляне, може би и при нас ще настъпят тези катаклизми. Но все пак говорим за промени след много години.

Източник: Vskiden.com

Снимка: bnr.bg

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !