Бащата и братът на Ергенката Надежда...

Бащата на Надежда Вишева, която стана финалистка в...

Отиде си най-старата жена в Гърция,...

Най-възрастната жена в Гърция е починала на 119-годишна...

Мария Илиева: Все още очаквам голямата любов

отпечатай новината

23.09.2013 17:42 | Видян 3060 пъти

Мария Илиева:  Все още очаквам голямата любов

Мария Илиева е изпълнител с над 20 хит сингъла и над 30 награди и отличия за музика и стил. Тя отново стана част от музикално шоу №1 в света - X Factor. Поп певицата вече 12 години блести на родната сцена, категорично е доказала, че музикалният й талант е от истинска световна величина. Името й се нарежда сред малкото звезди, изявили се в прочутата парижка зала Олимпия. Нейната харизма и глас изпълниха и една от най-големите концертни зали в света – Арена Атлантико в Лисабон. Мария е единственият гост-изпълнител в международното турне на португалската мега звезда Тони Карейра, с когото записаха съвместна песен O Primeiro Grande Amor под съпровода на Лондонския симфоничен оркестър. Талантът й заслужено я отвежда и на една сцена с имена като Джордж Майкъл, Дани Миноуг, Симпъл Майндс, Симпли Ред, Дзукеро, Скорпиънс и други световно утвърдени изпълнители. Последният й хит Играя стилно дълго време е №1 в класаците за българска поп музика.

На какво се дължи успехът ви на сцената според вас?
Когато знаеш какво искаш, вярваш в смисъла му и чертаеш в мечтите си пътя да го постигнеш, рано или късно то се случва. Разбира се, необходими са тонове търпение и целеустременост. А откриването за голямата сцена е част от късмета, който Господ праща, когато влагаш сърце, чисти мисли и посвещение.

Ако сега започвахте музикалната си кариера, какво щяхте да промените?
Времената тогава бяха различни, усещаше се огромната потребност и жажда за българска поп музика. После нещата се промениха, най-вече заради медийната немарливост. Новата музикална бг вълна, голяма част от която се дължи на финалистите от X Factor, с които се гордея много, привлече вниманието и на медиите, и на феновете, което е приятна тенденция. Надявам се да се превърне в константа. Не бих променила нищо – вярвам, че за всичко, което ми се случва, има причина. Научих много през тези години, помъдрях, всеки мой избор, който съм правила, ме е довел дотук. Това ми дава повод да определя себе си като много щастлив човек.

Имали ли сте комични случки по време на концерт?
Всеки концерт носи различно вълнение и е запомнящ се по свой собствен начин. Няма да забравя концерта ми 10 години Лунен сън в зала Фестивална, София – той беше най-големият ми самостоятелен концерт и с него отбелязах 10 години от началото на соловата ми кариера. Наистина беше специален. По време на концерта смених три визии. Роклите бяха подбрани специално за мен от Светослав Колчагов, един от петимата основни дизайнери в екипа на Вивиан Уестууд. Беше предизвикателство да сменям тоалетите зад сцената за секунди – докато групата ми довършва някоя песен. Бяхме изчислили едното преобличане да е след дуета ми с Графа, който беше специален гост на концерта. Спомням си как се молех зад сцената той да продължи да разпява публиката, докато аз успея да се закопчая и да сменя чорапите, които скъсах при преобличането.

Каква е Мария извън сцената?
Не съм различна – нямам специален сценичен или медиен образ. Музиката е моя живот и животът ми е музика, без значение дали съм солов артист или съм част от екип - като автор или продуцент. Извън сцената съм същият перфекционист, просто се занимавам едновременно с повече и различни неща.

Да бъдете съдия в X Factor за втори път – привилегия или още по-голяма отговорност е ?
Усещането да си част от най-мащабния музикален риалити формат в света е несравнимо, а отговорността – огромна. Всяко решение променя съдби и в немалка степен определя бъдещето на българската музикална индустрия. За мен е чест да бъда съдия и във втория сезон на X Factor на България.

Какво искаш да видиш във втория сезон ?
Талантливи и ярки личности, които ясно са осъзнали, че музиката дава смисъл на живота им и са готови да го докажат.

Според теб как първият сезон на риалитито промени родния музикален пазар ?
Горда съм, че именно участниците в първия сезон на X Factor дадоха началото на своеобразна революция в българската музика. Факт е, че това е първият формат в България, чиито финалисти стартираха успешни музикални кариери и две години по-късно те все още са №1 във всички класации. Безкрайно щастлива съм да бъда свидетел на техните успехи и съм сигурна, че тази година  манията ще ни завладее отново и вече сме свидетели на появата на още нови музикални звезди.

За Вас кой артист (български или световен) е най-яркият пример за това какво представлява X Factor?
Ако погледнем истински големите и успели музикални артисти – и български, и световни, отговорът веднага става ясен. Всеки един от тях има синергията от качества, които превръщат един добър изпълнител в звезда. Точно това търсим и ние. Наричаме го фактора „X“.

Кое е най-важното, на което вие, успелите изпълнители, можете да научите младите таланти, които тепърва прохождат?
На постоянство, дисциплина, вяра в мечтите и здрав труд. Тези качества са ценни и задължителни не само в рамките на шоуто, но и за бъдещата им музикална кариера.

Според Вас склонни ли са българите да си купуват музика от Интернет?
Самата идея да си купим музика, филм или изобщо произведение на изкуството, особено нематериално такова, се вижда странна на хората. Разбира се, пиратството е проблем от световен мащаб, но е тъжно, че именно България е втората държава след Китай по процент нелегален даунлоуд на глава от населението. Години наред у нас да се свалят музика и филми беше нещо съвсем нормално и сега е много трудно това отношение да бъде променено. В държавите с развит музикален бизнес и солидни културни натрупвания мисленето на хората е различно – за тях е напълно естествено както се плаща за едно кафе, така и да се плати и за песен.

Като малка сте били силни в математиката, как после се насочихте към музиката?
Родителите ми са класически музиканти и активно ме насочваха към музиката още от първите ми съзнателни крачки. Kогато трябваше да вляза в Музикалното училище, обаче, ме обзе някакъв протест на пуберитета и вместо в него, отидох в Софийската Математическа Гимназия, а после и в УНСС. От 6-годишна пеех в хоровата школа в Казанлък, на която майка ми беше главен диригент, но тогава въобще не съм свързвала мечтите си с това да бъда певица. За мен тогава музиката означаваше само класика и ако представите за бъдещето ми бяха свързани с нея, се виждах като инструменталист, като класически пианист.

Завършили сте Застраховане в УНСС, мислили сте някога да работите по тази специалност?
Никога не казвам никога. Уважавам хората, които ценят познанието и отделят време за да го имат. Много обичам да чета и съм щастлива, когато мога да отделя повече време. Напоследък все по-рядко ми се случва, за съжаление, защото съм ангажирана в няколко различини дейности: моето артистично амплоа, продуцентската ми дейност и различни социални проекти.

Каква е тайната на вашата женска чувственост, неотдавна козметична компания пусна нов аромат вдъхновен от вас?
Истинските жени винаги са обгърнати с частица тайнственост – това ги прави по-специални и желани. А женската чувственост и тайните вървят ръка за ръка. Чувствеността се състои от много фини емоции, лица, настроения и аромати – също като самата жена. Тя е неконтролируема: едновременно стихийна и хармонична; пламенна и деликатна; дръзка и мила. Ако един мъж е достатъчно смел и обича истински, може да разгадае частица от тази мистерия.

Как минава един ваш ден?
Ставам много късно, винаги около обяд. Много обичам да се разсъня с чаша горещо кафе и да седна пред компютъра. Координарам работата, свързана с продуцентските ми компании, разпределям задачи. И след това, в зависимост от това дали ще пея вечерта или имам записи, си подреждам деня и срещите. Обичайният ми час на лягане е не по-рано от 3 часа през нощта.

Експериментирате ли често с външността си?
Не ми се случва да правя крайни експерименти със себе си, предпочитам да впечатлявам с музиката си. Разбира се, харесва ми да съм различна, затова работя с най-добрите гримьори, фризьори и стилисти. Харесвам смелите хора, аз самата съм смела, но не ми допада разголването без мярка, не е естетично, а мисля, че убива сексапила.

Голямата любов вече навести ли Ви ?
Голямата любов и в този смисъл последната, предстои, тя ще е завинаги. И аз с отворено сърце и обятия я очаквам. Какви качества трябва да има човекът, който ще я донесе ли? Като начало да има бял кон и да е захапал в уста червена роза и в сърцето си да носи необятна любов, страст, копнеж и грижа за емоционалния ми свят. Парите са важни дотолкова, доколкото хората, които не могат да обезпечат битовите си нужди нямат достатъчно самочувствие и желание да общуват. Многото пари подчиняват мечтите и смелостта и опорочават душата.

Винаги сте усмихнати?
Възпитана съм да се радвам на живота и света. Една усмивка със сигурност може да ме накара да се усмихна в отговор.


автор: Мартин Райков

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !