Защо викингите са изпилявали зъбите си

В хода на историята хората са променяли телата си по...

В културата съм франзцузин, в живота...

Роже Вадим е френски режисьор от руски произход,...

Мишо нарече 100 кила неблагодарен циганин

отпечатай новината

14.10.2013 12:00 | Видян 12365 пъти

Мишо нарече 100 кила неблагодарен циганин

Има ли скандал, независимо дали е в шоубизнеса, в политиката или дори в съдебната система, в него задължително е намесен Мишо Шамара. А ако не, със сигурност от него може да се очаква смарязаващ или хитов коментар. Мнозина биха се учудили откъде такова самочувствие у варненския рапър.

Михаил Станиславов Михайлов е роден във Варна в края на 1972 г. Като тийнейджър се занимава с кик бокс и с модния за онова време акробатичен танц брейк. Мишо много си пада по излязлата по онова време черна звезда МС Хамър. Започва да имитира пеенето на един от първите рапъри, както и специфичните му танци. Дотолкова започва да копира своя и на милиони други тогавашни младежи идол, че даже му лепват етикет, с който той се гордее. Първият му прякор е Хамъра, а не Шамара. И това прозвище няма нищо общо със суперякия високопроходим автомобил от Америка, а само с певеца МС. Успехът не идва бързо. Няколко години той се лута. Птицата на щастието обаче каца на неговото рамо с Гумените глави. Реално по онова време няма никаква  алтернатива на мухлясалата соцестрада.

Нейните звезди, обявени за ретроградни при избухването на демокрацията, все още се щурат по сцените в началото на 90-те, въпреки че никой не ги ще. В онази 1994 г. Лили Иванова пее за 300 долара, а Жоро Христов и Нели Рангелова обират каймака на хонорарите с участията си за първите новопоявили се олигарси, наричани честни частници. Причината е приятелството на певицата с позабравения член на тогавашната групировка Г-13 на първите милионери – Георги Агафонов от Ловеч.

Когато Мишо и компания пускат художествената си самодейност, побрана в първия албум на Гумените глави, въпреки липсата на реклама и въртене по радиостанции и телевизии през 1994 г. продава 120 000 копия

Касетките на  Квартал 41  стават супер хит за младите хора в България. Те стават върли фенове на варненските рапъри.  Днес всеки би казал, че всичко е дело на Мишо Шамара. Ала истината е по-различна.
Инструменталите и текстовете на песните в този албум всъщност са творение на варненският рапър KRUN QY, който по онова време е най-добрият рап изпълнител във Варна и именно от него Гумените Глави се учат да рапират. Според старите кримки от бранша те прохождат на сцената с подкрепата на KRUN QY, който се явява като техен идол и баща. KRUN QY, прави голямо постижение с този 1-ви албум на новото си откритие Гумени Глави и това се превръща в абсолютен рекорд за времето си. Толкова касетки не могат да продадат първите изпълнители на прохождащия точно в онази година продуцент Митко Димитров – Пайнера. Става дума за Милко Калайджиев и Глория. Само Радка пиратка и Тони Дачева могат да се похвалят с тиражите на Гумените глави.

Шамара е на върха на славата. След успехите му с неговата група Гумените глави, малцина очакват какво ще успее да направи лидерът на бандата. На следващата година Мишо подготвя албум с нови версии на песните, който се продава в приблизително същия тираж от зашеметяващите 120 000 бройки. Въодушевени от успеха си, Мишо и Вальо Кита (вторият рапър в Гумени Глави) издават втория си албум Гуми втора употреба. За следващия албум към формацията се присъединява Дидо Ди – друга легенда на варненските клубове, като резултатът е класиката За повече пари от революционната 1997 година, който по модела на първия албум получава продължение на следващата година.

 

продължи >>

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !