Фаталната цифра 9 и силата на...

Къде са се появили първите земеделци в праисторията,...

Кулинарни разкази от село Голица във...

Тази събота (18 май) от 11:00 ч. по bTV „Вкусът на...

Топзабележителностите на София стават интерактивни

отпечатай новината

23.10.2013 17:20 | Видян 1381 пъти

Топзабележителностите на София стават интерактивни

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова представи новия проект на Програма Европа на Столичната община - Историческа миля.В неговите рамки 14 от топзабележителностите на милионния град са обединени в един туристически маршрут, достъпен и на български и на английски език. Те са представени и на удобна карта, и интерактивно.

"Проектът Историческа миля. Ключът към София. е исторически бранд на града. Очаквам този ключ с исторически забележителности в рамките на една миля в центъра на София да отключи интереса към позабравени или малко познати паметници, сгради и места в града.", заяви първата дама на София.

Част от обектите са Западната стена на града и Католическата катедрала, черквата Св. Неделя, Националният археологически музей, храм-паметникът Св.Александър Невски, Софийският университет и др. Всички обекти се намират в самото сърце на българската столица, които са транспортно достъпни чрез метрото, както и през всички други видове градски транспорт.

За всеки от обектите има както описание с текст под изображението, така и звуково представяне с кратка информация. Като допълнение, създателите на проекта са приложили QR-кодове с по-подробни данни за туристическите места. Наред с това, между отделните точки има и навигация, която ще улеснява пешеходните туристи.  Както за гостите на града, така и за много негови граждани разкриването на непознати или забравени съкровища на столицата ще бъде от огромен интерес.

Софиянци и гости на града вече могат да "преминат през вековете" само в рамките на една миля на адреси www.sofia-history.bg и www.historymile.bg. Междувременно на събитието столичният кмет заяви, че се подготвя и изграждането на втори културно - информационнен център, който ще се намира на мястото на изоставения стъклен павилион в Градската градина.

Снимкиа: Юлиян Христов

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !