Сребърният медалист от Евровизия 2024...

Baby Lasagna, който завърши втори на конкурса в Малмьо,...

Отиде си майката на Веско Маринов

Тази нощ е починала майката на обичания български...

Бактерия убиец погуби Младен Мутафчийски

отпечатай новината

05.11.2013 15:45 | Видян 4240 пъти | Гласували 1

Бактерия убиец погуби Младен Мутафчийски

Мултимилионерът Младен Мутафчийски почина изненадващо днес на 62 години. Вестта за кончината на един от най-богатите българи бе така внезапна, че шокира всичките му приятели и делови партньори. „Не е възможно! Преди 2 седмици обядвахме, беше в страхотна форма", възкликна пред „Всеки ден" известен столичен бизнесмен, пожелал анонимност.

Роденият на 30 юли 1951 г. бизнесмен си отиде „след кратко боледуване", сочи официалната версия за смъртта му. Зад тривиалното обяснение обаче стои страшна африканска бактерия, която от години тормозела баровеца, научи от негови близки Всеки ден.

Бившият оръжеен търговец и мастит туристически бос се заразил с нелечимата болест при едно от многото си посещения в Етиопия, информираха ни източници, запознати с битието на Мутафчийски. Бизнесменът, който е масон 33-та степен в Италия, през годините е завързал изключителни познанства - от партизанина и елитен член на БКП Пенчо Кубадински до президента на САЩ Джордж Буш. Завършилият ВИАС бъдещ олигарх стартира трудовата си кариера като барман в затворения комплекс „Русалка", където навремето почивали само чужденци. След това се изявявал като журналист, инженер в България и Етиопия.

В африканската държава изкарва цели 9 години. Често придружавал Пенчо Кубадински по време на прословутите му ловни подвизи там. Преди години един от най-богатите българи е работил в наши дипломатически представителства в чужбина. Една от най-отговорните му мисии е била именно в Етиопия, където лепнал и опасната зараза.

Мутафчийски е с доста богата биография - собственик на един от най-луксозните и престижни хотелски комплекси в Слънчев бряг „Хелена ризортс", награждаван многократно от най-големите световни туроператорски вериги и класиран над 8 години в Топ 100 на хотелите в света. Освен това е почетен консул на Република Сан Марино в България, филантроп и почитател на изобразителното изкуство, винаги окичен с диамантена обеца на лявото ухо. Мутафчийски е роден в София. Завършва ВИАС като строителен инженер.

По-късно учи и специализира в едни от най-престижните университети на САЩ. Бил е служител в българското външно-търговско дружество „Кинтекс", специализирано в оръжейната търговия. След това е директор на държавната фирма със сходна дейност „Тератон". В средата на 90-те години на миналия век основава компанията си „Селена холдинг" и продължава с разностранната бизнес дейност. Бил е секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС под псевдонима „Михайлов" от 1980 г.

Проверка на „Всеки ден" в търговските регистри показа, че към момента Младен Иванов Мутафчийски участва в управлението на 8 търговски фирми плюс почетното консулство на Сан Марино. Сред дружествата под негов контрол са „Винпром" АД, „Яхтпойнт" АД за внос и търговия с плавателни съдове, „Слънчев бряг Консултинг и Инженеринг", „Булимпекс". Мутафчийски стои и зад фондация „Оройт Щифтунг" Лихтенщайн, която върти бизнес с недвижими имоти. В Националния борд по туризъм пък покойният вече бизнесмен бе колега с Радосвет Радев, брата на Милен Велчев - Георги, социолога Кънчо Стойчев, зам.-министъра на икономиката Бранимир Ботев, близкия до Първанов бизнесмен от Пловдив Георги Гергов и един от най-богатите българи Цоло Вутов.

Преди две години баровецът бе изтипосан като Исус Христос в картина, създадена специално за 60-годишния му юбилей. Автор на творбата бе художникът Сули Сеферов, решил да направи съвременна творческа реплика на прочутата Тайна вечеря. На нея обаче вместо Исус и апостолите бяха изобразени юбиляръят и негови приятели. В центъра на масата, на мястото на Спасителя, стои Младен Мутафчийски. До него са апостолите Асен Мичковски, бивш министър и депутат, съдружник на Мутафчийски в „Медийни системи" АД, генерал Любен Гоцев, апостол Младен Михалев-Маджо и други.
 
Снимка: Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !