Хотелът, който плаща на гостите, ако...

В Сингапур вали средно 171 дни в годината. Въпреки това,...

Кимбо от улицата до UFC: Историята на...

Тази седмица сме решили да разгледаме историята на една...

Съвременен американски театър премиерно в столицата

отпечатай новината

29.01.2014 09:15 | Видян 1519 пъти

Съвременен американски театър премиерно в столицата

Почитателите на театралното изкуство ще могат да се насладят на един всепризнат хит в театър 199 "Валентин Стойчев". "Заешката дупка" от Дейдид Линдзи-Абер, превод Златна Костова, постановка Ивайло Христов, художник Марина Янева, участват: Кристина Янева, Елена Телбис,Валери Йорданов,Меглена Караламбова и Асен Мутафчиев ще се играе премиерно на 31 януари.

„Заешка дупка" е всепризнатият хит на съвременния американски театър. Критиката и зрителите са единодушни, че толкова човечен и сърдечен сюжет за сцена не е писан от разцвета на психологическата драматургия на Тенеси Уилямс. Пиесата е удостоена с множество награди, сред които най-престижния приз за литература в САЩ - "Пулицър".

Роденият през 1967 г. Дейвид Линдзи-Абер е американски драматург, сценарист и либретист. Големият успех в кариерата си постига с пиесата „Заешка дупка" (2007), за която получава множество награди и най-значимата литературна награда в Съединените щати - „Пулицър".

Младият драматург учи в Ню Йорк. Завършва актьорско майсторство в колежа „Сара Лорънс", но скоро след това влечението му към драматургичното писане го кара да запише курс в „Джулиард" където учи при легендарната педагожка Марша Норман.

Ранните успехи на автора са с пиесите „Фъди Миърс" и „Чудо на чудесата" (в която Сара Джесика Паркър изиграва една от най-ярките си роли на сцената) в Театър „Манхатън Клъб".

През 2006 г. докато съпругата на автора е бременна, той си спомня думите на своя ментор Марша Норман: „Онова което най-силно смущава душата на човека е най-значимата тема в изкуството". И в очакване на бебе мисълта за това беззащитно малко същество вдъхновява автора да разгърне своето въображение до степен до която не е достигал никога преди това.

Източник: vsekiden.com

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !