Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

Откриват новата камерна зала в театър "Българска армия”

отпечатай новината

14.03.2014 17:30 | Видян 2047 пъти

Откриват новата камерна зала в театър

На 17 март от 19 часа, на петия етаж в театър "Българска армия” тържествено ще се открие новата камерна зала "Миракъл", съобщава inews.bg. Актьорите, режисьорите, драматурзите и сценографите ще радват публиката си в по – камерна и интимна обстановка.

"Ако понятието "Миракъл" е свързано със средновековната култура, то новата театрална сцена "Миракъл", която предстои да бъде открита в Театър "Българска aрмия", носи белезите на съвременен Ренесанс. Ренесанс по-скоро, защото по този проект работиха съвместно архитекти, дизайнери, режисьори, сценографи, художници и скулптори.

Това е израз на един нов тип модерност - зала, която служи за театър и може да се превръща в пространство за кино, дебати, кръгли маси и телевизия.Отваря се голяма почти невидима стена в залата, която приобщава съседни пространства и би могла да пренесе действието на друга сцена или да увеличи обема на салона.

Деликатната архитектурна работа на проф. арх. Бойко Кадинов и неговият екип си постави за цел  да запази спомена за залата, като място където са се срещали и творили големи имена от българския театър, и  да даде очаквания класически прочит за театрална естетика. Появяват се стени покрити с текстове от режисьорските тетрадки на Леон Даниел, Крикор Азарян, Красимир Спасов, Николай Ламбрев и др.

Като спомен от репетициите в настоящата зала, образи от картини на Рембранд, превръщат с отражението си зрителя в обект на наблюдение и публиката става действащо лице. Картините рисувани директно върху стените, дарени от фондация "А`Аскеер", превръщат едно преходно пространство в картинна галерия с подписите на Андрей Даниел, Вихрони Попнеделев, Греди Асса, Георги Чапкънов, Иван Стратиев, Милко Божков и Михаил Лалов.

Така сцената "Миракъл" на петия етаж на Театър "Българска aрмия" допълва метафората за театъра, като голяма "къща", където по етажите всичко е театър. В приземния етаж - клуб театър "Максим", партер и бел етаж са голямата сцена и зала, и там в мансардата е чудото наречено "Миракъл", коментира проф. д-р. арх. Бойко Кадинов.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !