Най-татуираната българка лъсна чисто...

Над 100 картини е нашарила по цялото си тяло брокерката...

Майк Тайсън срещу Джейк Пол е обявен...

Предстоящата боксова среща между живата легенда на...

Озоновата дупка се разширява необратимо

отпечатай новината

17.09.2008 16:54 | Видян 7179 пъти | Гласували 4

Озоновата дупка се разширява необратимо

Дупката в озоновия слой над Антарктика се е увеличила в сравнение с миналата година, но едва ли ще превиши пика, регистриран през 2006 г., съобщи Световната метеорологична организация по повод на световния ден на озона.

"През 2008 г. дупката в озоновия слой се образува относително късно. Въпреки това през последните две седмици тя нарасна бързо до степен да задмине максималната си големина, достигната през 2007 г.", обясни организацията в комюнике.

Въпреки това според регистрираните метеорологични условия озоновата дупка ще бъде "по-малка" в сравнение с тази от 2006 г., уточни организацията на ООН.

Озоновата дупка, която се появи през 80-те години, обикновено се формира в средата на август и се резорбира в средата на декември.

Площта й над Антарктика беше 27 милиона кв. км. на 13 септември срещу 25 милиона кв. км. през 2007 г. и 29 милиона кв. км. през 2006 г., уточниха от организацията.

"След като беше подложен на химически атаки в продължение на десетилетия, озоновият слой вероятно ще има нужда от около 50 години, за да се възстанови напълно", коментира генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !