Всичко, което можеш да си представиш...

Всичко, което можеш да си представиш е истинско....

Руска рулетка с шотове и как се...

Новите епизоди на кулинарното предаване „Черешката на...

Сашо Кадиев и Владо Пенев грабнаха "Икар"

отпечатай новината

29.03.2014 09:00 | Видян 1887 пъти

Сашо Кадиев и Владо Пенев грабнаха

Владимир Пенев и Александър Кадиев грабнаха престижната театрална статуетка „Икар" за участието си в спектакъла „Скъперникът" от Молиер на режисьора Лилия Абаджиева в Малък градски театър „Зад канала", предаде "Всеки ден". Пенев получи наградата за главна мъжка роля в пиесата, а Кадиев - за второстепенна. Призовете на Съюза на артистите в България бяха връчени на 27 март в Световния ден на театъра в Народния театър „Иван Вазов".

С подскоци от щастие и вълнение актьорът Александър Кадиев излезе на сцената, за да получи статуетката за поддържаща мъжка роля. "Владо Пенев трябва да ми благодари, затова, че беше номиниран за водеща мъжка роля", пошегува се Кадиев, използвайки невероятното си чувство за хумор, а малко по-късно Владо Пенев грабна и отличието за ролята си на Арпагон в същото представление.

С неспиращо вълнение Александър Кадиев благодари и на майка си Катерина Евро затова, че го е научила, че животът е хубав. "Платил съм си за наградата, но с любовта ми към театъра. Обичам професията си и дано съм здрав, за да умра на сцената", каза още младият актьор.

В тържествената вечер, родните артисти бяха уважени от Берковската духова музика, космическия глас на Валя Балканска, както и от хор "Мистерията на българските гласове. Водещи на церемонията по връчването на най-високото отличие в областта на театъра бяха актьорите Герасим Георгиев - Геро и Мила Люцканова.

"Най-големите награди ги получаваме всяка вечер от публиката, но е важно да не допускаме хора като моята министерша да влязат в политиката и това зависи само от нас", сподели носителката на "Икар" 2014 за водеща женска роля Лилия Маравиля.

Наградата за режисура получи Иван Добчев за постановката "Възвишение" на Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" - Пловдив, а с "Икар" за поддържаща женска роля в спектакъла "Презрението" , бе отличена актрисата Ина Добрева. Постановката "Професия лъжец" на режисьора Теди Москов грабна приза за най-добър спектакъл.

Наградата за критически текст, излъчена от Гилдията на театроведите отиде при Камелия Николова за книгата "Българският театър след 1989 и новата британска драма", а "Хората от Оз" на Яна Борисова получи приза за най-добър драматургичен текст.

Музикално-танцовият пърформанс "Тълковен речник" на Сдружение за съвременно алтернативно изкуство и култура "По действителен случай" получи "Икар" в категорията за съвременен танц. За носител на наградата "Златен клас", за която актьорите, работещи в дублажа гласуват помежду си, определиха Ани Василева за ролите и в "Новите съседи".

Шекспир, който се играе рядко в кукления театър, но за сметка на това успешно и паметно, донесе отличието за най-добър куклен спектакъл на режисьора Катя Петрова и Столичния куклен театър, за постановката "Бурята". Свила Величкова получи "Икар" за индивидуално постижение в кукленото изкуство. Отличието й бе присъдено за сценографските решения на "Басни" по Лафонтен.

Наградата за приноса в цирковата клоунада и пантомима, излъчена от Гилдията на цирковите артисти, получиха Сашо Петров Койчев и 6-годишният му син Алекс Сашов Койчев.

За спектакъла "Парижката Света Богородица" от Виктор Юго, който се играе в театър "София", режисьорът Лилия Абаджиева бе отличена с "Икар" в категорията майсторско техническо осъществяване. Призът за авторска музика отиде при Петър Дундаков за "Талантливият мистър Рипли" и "Дисни трилър", а наградата за сценография грабнаха Венелин Шурелов и Елица Георгиева за "Напразни усилия на любовта" и "Канкун".

Посмъртно бяха отличени и режисьорът Рангел Вълчанов, както и актьорът Чочо Попйорданов. "И двамата живяха яростно, без пауза, а с тази дарба се раждаме - или го можем, или не", каза дъщерята на покойния режисьор, Ани Вълчанова.

"Чочо беше истински щастлив на две места - вкъщи и на сцената на Народния театър. Вярвам, че и тази вечер той е с нас, радва ни се и ни обича", каза съпругата на Чочо Попйорданов, Даниела.

"Бях на кон на театралната сцена. Препусках с Шекспир и Вазов, а в живота съм яхнал магаре, но и в живота, и в театъра пътувам и сънувам", каза награденият с "Икар" за чест и достойнство актьор Михаил Хаджиилийков.

Тазгодишният "Икар" за изключителен творчески принос бе връчен на актьора Стефан Мавродиев, който определи наградата като чест. "Моят принос е моето щастие, а моето щастие е моята работа. Затова и тази вечер награждавате моето щастие", каза развълнувалият актьор и допълни, че за него е чест да бъде част от театъра, наречен български.

 

Снимка: programata.bg

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !