Промениха правилата на Черешката на...

Култовото кулинарно риалити „Черешката на тортата“ ще...

Жената на Джъстин Бийбър показа...

Жената на Джъстин Бийбър показа бременно коремче: Фото...

Патриархът не близва алкохол

отпечатай новината

14.04.2014 14:45 | Видян 1029 пъти

Патриархът не близва алкохол

Патриарх Неофит не близва алкохол, научи „Всеки ден" от негови близки. Още като младеж духовникът бил пълен въздържател. На пръстите на едната ръка се броят случаите, когато още като студент Неофит, чието светско име е Симеон Димитров, е изпивал по една бира или чаша червено или бяло вино. А ракия или уиски дори не помирисвал.

И като Русенски митрополит, и сега като патриарх дядо Неофит може да бъде видян с чаша вино само по официални поводи, когато дава прием за чуждестранни църковни делегации или пък при избор на митрополит или епископ. „Негово светейшество вдига наздравица само заради протокола, чуждо му е желанието да пие алкохол. Той пие само билкови чайове и сокове от ябълка, портокал и дюли. Освен че не пие, Неофит никога не е пушил. Всъщност тези два фактора му помагат да изглежда добре въпреки крехкото здраве и дългогодишните сърдечни проблеми.

Архиереят е и вегетарианец и не блажи, дори когато няма пости. Любима му е боб чорба и леща, както и кремсупите от картофи, моркови и броколи. По време на Великденския пост патриархът хапва предимно плодове и зеленчуци. Бял хляб не яде. В менюто му присъства черен хляб и сухар, който той поглъща с липов чай и с няколко маслини. Дядо Неофит е почитател и на сушените плодове и суровите орехи и бадеми. В неделя духовният водач на православните българи ще си позволи да яде риба, тъй като на Цветница постът не е толкова строг.

Самият патриарх е почитател на морските дарове. Докато бил митрополит, дядо Неофит дори сам си приготвял риба и рибена чорба, готвил постен гювеч и яйца по панагюрски. Сега, когато канонът го позволява, с удоволствие хапва и баница със спанак. Предшественикът на Неофит - патриарх Максим, бе доста по-разкрепостен по отношение на наздравиците. Той обичаше да пийва троянска сливова ракия от неговия роден край. Дори вече болен и немощен, 98-годишният дядо Максим учудваше лекари и приближени духовници с желанието си да пийва по 50 мл блага ракия.

Снимка: vsekiden.bg

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !