Жената на Домусчиев с Хилари, обръща...

Жената на Домусчиев с Хилари, обръща се "на ти" към нея:...

Българският филм Петя на моята Петя с...

Един от най-популярните български игрални филми за...

Шанел била шпионин на нацистите

отпечатай новината

03.12.2014 14:27 | Видян 1446 пъти

Шанел била шпионин на нацистите

Според френски учени Коко Шанел е работила като шпионин за нацистите по време на Втората световна война, пише "Дейли Мейл". Писменото доказателство беше направено публично достояние за първи път снощи в документален филм, излъчен по френската телевизия. Според доказателството покойната модна дизайнерка е била член на Абвер - тайното военно разузнаване на Адолф Хитлер. Документалният филм повдига въпроси относно ролята и на други френски знаменитости по време на Втората световна война, включително певиците Едит Пиаф и Морис Шовалие, както и драматургът Саша Гитри.

Филмът "Сянка на съмнение", излъчен по канал "Франс 3" снощи, противоречи на твърденията на представител на френското правителство, според когото почти всички известни личности по онова време или са се присъединили към Съпротивата, или просто са бойкотирали нацистите.

Според филма, Коко Шанел започнала да работи за нацистите по време на разпадането на френската армия през 1940 г. Скоро след това тя се завръща в Париж и се мести да живее в хотел "Риц", използван като щаб във Франция на нацистките военно-въздушни сили Луфтвафе по онова време.

Малко след това Коко започва връзка с висш офицер от Гестапо на име барон Ханс Гюнтер фон Динклаге и става толкова близка приятелка с нацистките ръководители, че е изпратена в Мадрид през 1943 г, където използва старото си приятелство с Уинстън Чърчил в опит да постигне примирие със стачкуващите британски войници, разположени там.

Твърденията в документалния филм, че Пиаф, Шовалие и Гитри също са били свързани с нацистите, не са толкова достоверни и са свързани най-вече с идеята, че кариерите на звездите процъфтявали в окупирана Франция. Пиаф дори приела две покани за частни концерти за нацистки функционери.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !