Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Анита Екберг каза край на “долче вита” на 83 години

отпечатай новината

12.01.2015 11:49 | Видян 4090 пъти

Анита Екберг каза край на “долче вита” на 83 години

Aктрисата Анита Екберг, която наричаха “музата на Фелини”, е издъхнала в клиника недалеч от Рим, съобщи италианската преса. 83 годишната шведка от десетилетия не живееше в родината си - предпочете за свой дом градчето Дженцано, малко населено място на около 30 км от италианската столица.

В последните години актрисата водеше много затворен начин на живот и дори кандидатства за финансова помощ от фонда “Фелини”. Последно името ѝ се появи в пресата, когато през 2011 г. домът ѝ е разбит и опожарен, докато тя е била в болница.

Керстин Анита Мариане Екберг е родена на 29 септември 1931 г. в Малмьо в семейство с осем деца. Още съвсем млада започва работа като модел. През 1950 г. печели титлата “Мис Швеция”. По-късно заминава за САЩ, за да участва в състезанието “Мис Вселена”. Не го печели, но като класирала се сред първите шест получава договор с Universal Studios. Въпреки настояването да си смени фамилията заради трудното ѝ произношение, младата актриса категорично отказва. “Ако стана известна, ще се научат да я произнасят, ако не - вече няма да има значение”, дръзко се опълчва тя на холивудските стандарти.

В средата на 50-те започва да се снима във филми. Участва във “Война и мир” (1956 г.) заедно с Одри Хепбърн. През 1960 г. Федерико Фелини ѝ поверява ролята на живота ѝ - Силвия в La Dolce Vita (“Сладък живот”), където си партнира с Марчело Мастрояни. Тяхното влизане във фонтана “Ди Треви” се сочи като една от най-красивите и еротични сцени в световното кино за всички времена. Това веднага ѝ дава статут на секссимвол и тя наистина е такъв.

Играе в “Бокачо 70” заедно със София Лорен и Роми Шнайдер. Предлагана е за ролята на момичето на Бонд в “Доктор Но”, но ролята в крайна сметка е дадена на Урсула Андерс. През 1963 г. играе с Франк Синатра и Дийн Мартин в комедийния уестърн “4 for Texas”. Последното ѝ появяване на червения килим е в Рим за прожекцията в обновената версия на емблематичния филм “Сладък живот” през 2010 г., сниман 50 години по-рано, когато актрисата е била на 29 години.

Екберг е омъжвана два пъти - за актьорите Антъни Стийл и Рик ван Натър. Няма деца.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !