Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Петър Дънов бил влюбен в Мара Белчева

отпечатай новината

23.01.2015 17:17 | Видян 3384 пъти

Петър Дънов бил влюбен в Мара Белчева

Създателят на Бялото братство Петър Дънов никога не се е женил. Няма и сведения за жени, с които да е съжителствал или да е имал интимни отношения. Но сред многобройните спомени на негови ученици се откриват няколко, които разкриват, че и Учителя е имал сърдечни трепети. И те са свързани с една от най-очарователните дами в България през първата половина на миналия век. Това е талантлива поетеса Мара Белчева, по-известна заради голямата си любов с Пенчо Славейков.

За нея се говори предимно като за красавицата, в която княз Фердинанд, Стефан Стамболов и други именити мъже са били влюбени. Наричана е и „тъжната дама в черно" заради нещастието да остане вдовица едва на 23 години, след като мъжът й - Христо Белчев, финансов министър в правителството на Стефан Стамболов, е разстрелян през 1891 г. в центъра на София при покушение срещу министър-председателя. През 1912-а поетесата погребва и голямата си любов Пенчо Славейков. Много по-малко известни са фактите около увлечението на Мара Белчева по идеите на Бялото братство, както и това, че е била любимка на Петър Дънов, известен и като Беинса Дуно.

Негови съвременници дори твърдят, че Учителя е бил влюбен в нея. Учениците му разказват, че към никоя друга жена той не се е отнасял с такова внимание, както към Мара Белчева. Бил е много усмихнат и щастлив, когато тя присъствала на беседите му.

Обръщането към дъновизма става в последните години от живота на Мара Белчева - в края на 20-те и първата половина на 30-те години на 20-и век. Тя е родена на 8 септември 1868 г. в Севлиево. Умира в София на 16 март 1937 г. Освен красива, е била и много образована жена, поетеса и пръв преводач на Ницше в България. Въпреки ударите в личния живот, поетесата смело носела кръста си, а духът й винаги бил търсещ и жаден за нови идеи и познания. Съвсем естествено ги намира в Бялото братство. Посещава беседите на Учителя на Поляната на Изгрева край София - днес там се намира гробът на Дънов в близост до руското посолство. Ходи и на летните срещи и играе паневритмия на Седемте рилски езера през август. Всички забелязват, че към нея Учителя е много внимателен.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !