Промениха правилата на Черешката на...

Култовото кулинарно риалити „Черешката на тортата“ ще...

Жената на Джъстин Бийбър показа...

Жената на Джъстин Бийбър показа бременно коремче: Фото...

Какво щях да направя с 16 млрд.?

отпечатай новината

12.02.2015 17:40 | Видян 1193 пъти | Гласували 1

Какво щях да направя с 16 млрд.?

Един от медийните шаблони на прехода е свързан с един от символите му – джакпота в тотото, и за какво човек може да го похарчи. То и сега има над 3 милиона в 6 от 49, но къде, къде по-голям джакпот върви във властта – не милион, не милиард, а 16 залепени. Ако аз трябваше да ги похарча, а не финансовият министър Горанов, който не казва за какво (дано не идат като 40% от гръцкия дълг за танкове и самолети), веднага щях да съобщя:

1.       Щях да направя електронни учебници, за да може училището да стане интересно за децата, бедните от тях да не страдат, че не могат да си купят книжките, да видят, че могат да ги променят и да ги развиват както те самите, така и учителите им. Щях да инвестирам в търсенето на деца със специални способности, за да модернизирам българската наука и новите технологии.

2.       Щях да платя смешните на този фон 500 млн. дългове на болниците, но щях да им запуша кранчетата за източване в бъдеще – например за колосални поръчки на ненужни лекарства, за да се вдигат цените на дребно и да се пълни гушата на Здравния октопод за сметка на стотинките на пенсионерите.

3.       Щях да довърша магистралите „Хемус” и „Струма” и да сложа тол-системи на тях и на „Тракия”, така че инвестицията ми да се върне за 1-2 години.

4.       Щях да инвестирам в умна и сегментирана реклама на България поне толкова пари, колкото харчи Турция -  ама не толкова на презастроеното море, колокото на магическите места на Дънов и Ванга, на манастирите, където човек може да отседне като на хотел, на тракийското злато, в музеите и музейните работници, които живеят с минимална заплата.

5.       За да правя още атракции щях да поканя световноизвестни архитекти да построят в София и други градове уникални сгради, вместо разни схемаджии да градят поредните бетонни чудовища. И, както съм виждал на доста места по света – от Пекин до Валенсия, от Буенос Айрес до Осло – те да доведат толкова милиона туристи, че да се изплатят за 2-3 години.

6.       Щях да изгоня американците от окупираните български ТЕЦ-ове, ЧЕЗ и другите от ЕРП-тата, както и Дънди от златодобива, щях да си платя глобите по договор и за две-три години щях да печеля от онова, което им харизахме, без да влагаме много акъл.

7.       Щях да направя още много ето такива нормални, разумни и възвръщащи инвестицията неща. Ала, за огромно съжаление, никой не ми дава да си играя с 16 милиарда. Дават на други, които не казват, а ужасяващото е, че може би и не знаят какво ще правят с тези огромни пари...

автор: Борис Ангелов

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !