Защо викингите са изпилявали зъбите си

В хода на историята хората са променяли телата си по...

В културата съм франзцузин, в живота...

Роже Вадим е френски режисьор от руски произход,...

Монс успя на Евровизия от трети опит

отпечатай новината

25.05.2015 09:00 | Видян 2854 пъти

Монс успя на Евровизия от трети опит

Монс Зелмерльов от Швеция, както прогнозирахме в средата на миналата седмица, спечели тазгодишната Евровизия във Виена. Това е предсрочен подарък за 29-ия му рожден ден на 13 юни. И утеха, защото хубавецът от университетския Лунд – най-зеления град в Европа, няма гадже. Твърди, че последната му приятелка била моделка. А щял да мисли за семейство след 35-годишната си възраст.

Десет години блъскане и разочарования в шоубизнеса бележат пътя на певеца, танцьор и актьор. Той дебютира през 2005 г. в шведския вариант на риалити шоуто за таланти Мюзик Айдъл, което е правено и у нас. Също като предшественика си в Евровизия Кончита Вурст, нещата не му се получават. Монс остава едва пети. Но не спира да опитва.

През следващата 2006 г. той се пробва в шведския вариант на друго популярно у нас телевизионно шоу – тамошния вариант на Денсинг старс – Лет’с денс. С песните не успява, но в танците се оказва фаворит и печели. Само че иска тази победа да му помогне да пробие в музиката, която е първата му любов. И записва първия си сингъл Cara mia – в превод на български Скъпа моя. През 2007 г. участва с парчето в конкурса Мелодифестивал – шведската квалификация за Евровизия.

Остава трети сред претендентите за континенталния конкурс

Но не се отказва да сбъдне мечтата си. Използва популярността си, за да издаде първи албум, който се продава не само в родината му, но също във Финландия и Полша. Подписва договор със световния гигант Уорнър мюзик. Монс опитва да се пребори за правото да участва на Евровизия и през 2009 година. Въпреки че е фаворит и на журито, и на телевизионната аудитория, друг пътува за еврофиналите същата година.

Народът казва „Три пъти за щастие”. И наистина, от третия опит Монс успява да победи в националното пресяване на шведите за Евровизия. Печели сред повече от 3000 кандидати у дома. А в нощта на събота срещу неделя се наложи и между 40 участници от 3 контитента (освен европейски страни, участва Израел от Азия и за първи път - Австралия). Какво прави през останалото време?

Води 3 години местния Златен Орфей

Това е летен фестивал, който събира пред екраните 2 000 000 от общо 8 000 000 население на северната страна. Между 2011 и 2013 година негово лице е Монс Петер Алберт Сахлен Зелмерльов.

В едно от най-напрегнатите гласувания през последните години втора на Евровизи остана водилата до половината - след вота на първите 20 държави, Полина Гагарина от Русия. За огромна изненада, предвид медийните клетви за изолация на Москва, русият ангел в бяло взе максималните точки на Германия и Италия и второ място от Франция, победи в немалко държави, при това не само от бившия СССР. Милион гласове дължи този успех на своята музика.

Руската песен всъщност е шведска

Такива са и немалко от другите парчета на Евровизия,  композитрани и продуцирани  от северната страна. За разлика от Монс, Полина започва в шоубизнеса с летящ старт – печели едва 15-годишна риалити шоуто за таланти Фабрика за звезди 2 през зимата на 2003 г. После е трета на конкурса Нова вълна в Юрмала, Латвия. След като пее в групата Плейгърлс, издава първи соло албум през 2007 г. Оттогава не слиза от сцената и екрана, има 2 Златни грамофона (руското Грами) и още куп награди.  Докато прави кариера в попмузиката, успява да завърши, наред с консерватория, и висше театрално образование. При това не къде да е, а в школата-студия на МХАТ – главният театър на Русия. Така започва и пътят и на кинозвезда. Успехът в шоубизнеса е утеха за един не така щастлив личен живот

продължи >>

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !