Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

„Туйн Пийкс” се ражда на маса

отпечатай новината

04.06.2015 10:51 | Видян 2702 пъти

„Туйн Пийкс” се ражда на маса

Тази пролет „Туйн Пийкс” стана на четвърт век. И до днес „совите не са това, което са” – един от лафовете от филма, служи като шеговито или не съвсем нарицателно в нашия език. На 23 май 1990 г. приключва 8-ия епизод от минисериала „Туйн Пийкс”, от който всяка седмица е излъчвана по една седмица. Америка е в шаш и паника. Цялата нация се чуди кой уби Лора Палмър. Мистерията за смъртта на кралица на красотата от малък забравен град от задния двор на Щатите се прочува по цял свят. Реализиран е и втори сезон като общо епизодите стават 30, а актьорите се превръщат в супер звезди.

Цялата история стартира през 80-те, когато Марк Фрост е сценарист на полицейски сериал и така 3 години. Дейвид Линч пък е нает от киностудията „Уорнър” след успеха на шантавия си филм „Синьо кадифе”, за да направи продукция, посветена на Мерилин Монро по бестселъра „Богинята”. Покрай работата по филма се среща с Фрост. „Уорнър” в крайна сметка замразява проекта, но приятелството между режисьора и сценариста остава. Заедно започват да работят по нов филм, който обаче също пропада. „Като не ви пускат на големия екран, защо не направите нещо за телевизията”, дава идея агентът на Линч – Тони Кранц. Тримата са на среща в холивудския ресторат „Ниблърс”.

Агентът на Линч дава идеята за сериал, който разказва истината за живота в Америка, каквато режисьорът я е показал в „Синьо кадифе”. Линч ражда фабулата за малко градче, което е разтресено от свързваща живота на много герои драма, малко като в роман на Дикенс. То трябва да е „забито” в някой забутан щат. Така изниква първото име на поредицата – „Северна Дакота”.

Така първото, което режисьорът и сценаристът създават е концепцията за града, който измислят преди героите. Обаче в Северна Дакота няма мистични планини и гори, каквито им трябват за историята. Налага се промяна на името и то става „Северозападен пасаж”. Точно под него се появява пилотният епизод на сериала, който е позициониран в щата Вашингтон до границата с Канада, който няма нищо общо с едноименната столица на САЩ.
„Като измислихме атмосферата, решихме какво ще се случва „вътре” в нея. Така се роди „момичето на съседите”, за което никой не подозира, че води двойнствен живот, който обаче завършва с убийство”, спомня си Линч.

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !