Цар Борис кара теснолинейката за...

Интересен факт е, че първият „шофьор“ на уникалната...

7-те най-велики римски императори в...

1. Октавиан Август Октавиан Август (Август...

Разграбват колекцията на Дейвид Боуи на търг

отпечатай новината

11.11.2016 11:33 | Видян 1136 пъти

Разграбват колекцията на Дейвид Боуи на търг

Първият ден от търговете на предметите на изкуството от колекцията на легендарния британски музикант Дейвид Боуи донесе 24,3 милиона паунда, съобщи аукционната къща Сотбис.

Търговете на частната колекция на Боуи, започнали в четвъртък вечерта в Лондон, ще продължат и в петък, когато ще бъдат предложени още над 300 творби.

Очакваше се продажбите да достигнат 10 милиона паунда, но още в първия ден сумата надхвърли над два пъти предварителните оценки.

Най-печелившата част от аукциона е колекцията от 250 картини и скулптури на най-известните съвременни британски художници.

"Бисерът” в колекцията на Боуи, според медиите, бе картината на Жан Мишел Баския „Властта на въздуха” (Air Power). Бауи купува картината, след като изиграва Анди Уорхол – наставника на Баския във филм от 1996 година. Картината на Баския, която се оценяваше на максималните 3,5 милиона паунда, бе продадена за рекордните 7,1 милиона.

В първия ден бе предложена по-малката част от колекцията – около 50 творби, 35 от които са „съвременно британско изкуство, към което Боуи изпитваше най-голяма страст”, подчертават от „Сотбис”.

Боуи винаги е казвал, че предметите на изкуството е единственото, което е купувал, поддавайки се на зависимостта.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !