Мога да кажа Не! на 12 езика. За...

Мога да кажа "Не!" на 12 езика. За жените това е...

Соня Йончева ще пее във Виенската...

"Нямам търпение да се обединим отново с Малкълм Мартино,...

Бронзовите петобойци с ново признание

отпечатай новината

17.10.2018 13:52 | Видян 1409 пъти

Бронзовите петобойци с ново признание

Спечелилите бронзови медали на Световното първенство за мъже петобойци Явор Пешлеевски и Тодор Михалев бяха определени от журналистите за  Спортисти на месеца за септември.

Двамата медалисти от щафетата на шампионата в Мексико получиха доверието на една трета от гласувалите медии. След петобойците се наредиха състезатели с титли, медали и престижни класирания на световни и европейски първенства: европейската шампионка до 23 г. на скиф Десислава Георгиева, четвъртата на обръч от световното по художествена гимнастика в София Боряна Калейн, европейският шампион за мъже в супермото и мотокрос Майкъл Иванов, шестата в многобоя от световното по художествена гимнастика Катрин Тасева и др.

Това е първи случай в последните 17 години, в който модерният петобой получава престижното признание в основаната преди 20 години анкета. За последно Цанко Хантов заслужи приза Спортист на месеца в началото на века.

Ювелирното бижу Златна България бе връчено днес на Пешлеевски и на Михалев на специална церемония в Пресклуб България, двамата бяха наградени и с по един уикенд за двама в Пампорово.

„Благодарим на журналистите за оказаното доверие. Това е нещо ново за нас като преживяване. Продължаваме с още по-големи амбиции към изпитанията през следващатапредолимпийска година, когато се разиграват квотите за Токио2020,“ каза Михалев, а Пешлеевски допълни, че двамата са били малко изненадани, но са окачвали подобно признание.

„За мен тази класация не е изненада. Модерният петобой в България методично върви нагоре и печели все повече призови места. Миналата година двамата бяха шести, сега са трети в света. Младежите ни също са с много успехи, двама от тях в момента са на олимпиадата в Буенос Айрес, където сме с пълна бройка квоти. Дано всичко това бъде правилно оценено.

Надяваме се на повече внимание и финансова помощ от държавата, тъй като нашият спорт е с не малки разходи, а и всяка година имаме честта да организираме големи състезания. Миналата година бяхме домакини на Световна купа и веднага след това ни гласуваха да приемем кръг от този най-класен на планетата турнир и през 2019 г.

Кръговете за трофея ежегодно са само четири плюс един финал. Това е огромно признание, а наред с това следващото лято ще организираме и първото в историята световно първенство за младежи до 19 и до 17 г.,“ заяви Андрей Кузманов, президент на БФ модерен петобой.

Той благодари на Столична община и лично на кмета Йорданка Фандъкова за безценната помощ при организацията но Световната купа миналата година.

„Вярваме, че големият пробив с медалите на Явор и Тодор ще бъде оценен, тъй като декларираните приоритети на държавата са да подпомага спортове с доказани успехи и заслужили доверието да бъдат домакини на най-престижните световни шампионати. Щастлив съм че преди месец лично президентът на МОК Томас Бах лично ме поздрави за медалите на двамата български петобойци по време на визитата си у нас,“ каза още шефът на родната федерация.

Генералният секретар на БФМП Камелия Александрова изтъкна, че успехите на родния петобоя са се превърнали в трайна тенденция през последните години.

На срещата с медиите бяха дадени и подробности за начина, по който ще се определят 36-имата участници при мъжете и при жените на олимпиадата в Токио 2020. Това са последните олимпийски шампиони, медалистите от световните първенства и шампионите от континенталните първенства следващата година, допълнени с от 7 до 9 състезатели от световната ранглиста.

Междувременно лицата на българските бронзови медалисти от Мексико грейнаха на два билборда пред Спортното министерство. „Защо да има реклами на водка, цигари и казина, а да няма на заслужилите ни спортни герои. Това е нашето признание към тези момчета, но и начин да популяризираме българските успехи и модерния петобой, който е сред най-древните спортове. Много е важно какви идеали има едно общество…“, каза президентът на федерацията Андрей Кузманов.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !