НАЙ-НОВИ
Онлифенс модел иска да прави секс с...
Жена разкри, че иска да роди бебе на Илон Мъск като част...
Как да боядисате яйцата с естествени багрила?
13.04.2019 09:46 | Видян 2264 пъти
В миналото хората са използвали различни растения, за да направят цветни яйца за Великден. Най-често нашите баби ползват люспи от лук, като боядисването става много лесно.
Разбира се, люспите от лук придават по-странен цвят, но има други домашни средства, с които ще имате по-пъстри яйца за празника.
Какво ви е необходимо:
Индийска куркума, люспи от няколко глави лук, лилаво зеле, коприва, спанак, корен пот борш.
Как да варите:
Самото варене на яйцата е много важно, за да може те да не се напукат. Най-добре е на дъното на съда да сложите някаква кърпа или плат, както и да сложите 2-3 лъжици оцет, който предпазва от спукване.
С натуралните оцветители трябва да се процедира по друг начин - яйцата врят заедно с багрилата, а не се оцветяват непосредствено след оцветяване.
Как се постигат различните цветове:
Червено - цветът, който се използва най-често при боядисването. В съд изсипвате литър вода, слагате яйцата и няколко парчета от корени на борш. Трябват ви максимум 15 минути, за да се получи наситен червен цвят. Ако оставите яйцата за по-дълго, те ще станат по-тъмни. Ако намалите времето, може да получите розово оцветяване.
Оранжево - за него ви трябват люспите на 4-5 глави кромид лук. Може да увиете всяко яйце поотделно, да сложите различни зелени растения, които да притиснете като обгърнете яйцата с чорапогащник. След като яйцата се сварят с люспите, трябва да останат поне още 15-20 минути във водата, за да може да съберат достатъчно цвят. Получават се кафяво и оранжево.
Жълто - за цвета на слънцето се използва индийската куркума. В нея има веществото куркумин, който прави самото обагряне. Сипвате няколко лъжици от подправката в съда с яйцата и ги оставят да поврят така.
Синьо/лилаво - този цвят се получава по-трудно. Само трябва да си намерите цветно зеле. Вземете няколко листа, нарежете ги на ситно и ги изсипете при врящите яйца. Получава се наситено синьо или синьо-виолетово. За да постигнете по-добър ефект, е добре да оставите яйцата във водата поне 1 час след сваряване. За лилавото може да ползвате сок от боровинки, арония или червено вино.
Зелено - през пролетта е пълно със зеленолистни растения, които може да използвате. Наберете си коприва, спирулина, спанак, лапад... Само няколко листенца от копривата са ви достатъчни, за да боядисате яйцата си в зелено. Те не бива да стоят дълго, защото бързо могат да станат зелено-кафеникави. Водата от спанак също се използва често.
Източник: tialoto
Снимка: Pixabay
коментари
- коментари
- напиши коментар
- изпрати на приятел
- гласувай
Няма коментари към тази новина !